Capital: Cele mai răsunătoare falimente ale milionarilor de Top 300. Dinu Patriciu cu Mic.ro, Georgică Cornu, cu două firme care adună aproape 1.500 de angajaţi şi fraţii Dobronăuţeanu, patronii Murfatlar care şi-au băgat în insolvenţă aproape toate afacerile, domină topul insolvenţelor, realizat pentru Capital de echipa vrajitorul.eu
Dinu Patriciu, cu falimentul lanţului Mic.ro este cel mai cunoscut nume de milionAr prezent şi în topul insolvenţelor pe 2012. Deși avea deschise 40 de dosare de insolvență împotriva sa de către diverși creditori, Minimax Discount al lui Patriciu a obținut înainte intrarea sub protecția insolvenței, iar la fel s-a întâmplat și cu Mic.ro Retail, controlată tot de Patriciu.
ZF: SIF-urile au înmulţit banii investitorilor de până la de 90 de ori de când au venit pe bursă. Cine ar fi investit banii de o Dacie (5.600 de lei) în acţiuni SIF Moldova (SIF2) la listarea acestora pe bursă, la 1 noiembrie 1999, ar fi câştigat până astăzi 500.000 de lei. Înfiinţate în 1992 ca parte a primului program de privatizare în masă (prima cuponiadă), cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) au primit pe mână 30% din toate companiile de stat. Milioane de români care au primit cupoane valorice în 1992 şi în 1995 (a doua cuponiadă) au devenit acţionari la cele cinci fonduri, care în 1996 s-au transformat în societăţi de investiţii financiare (SIF).
Income Magazine: Cocor a scapat, pentru moment, de vanzarea prin licitatie impusa de BCR. BCR a suspendat actiunea de executare silita si vanzarea prin licitatie a magazinului Cocor cu 3 luni, urmare a intelegeri la care au ajuns reprezentantii bancii cu actionarii magazinului, a declarat pentru Income Magazine, Daniel Stoica, unul dintre acţionarii centrului comercial. „Suntem in curs de realizare a catorva schimbari in sensul imbunatatirii mixului de chiriasi si eficientizarii exploatarii magazinului si am gasit intelegere din partea reprezentantilor BCR”, a precizat Daniel Stoica. Totodata, managementul Cocor SA a stopat pentru moment vanzarea spatiilor comercile din incinta centrului.
Romania Libera: Fondurile UE-România, tot mai aproape de eşecul total. Primirea unei scrisori privind presuspendarea fondurilor UE pe Transporturi şi Competitivitate este considerată de unii oficiali ai statului drept o etapă intermediară firească. Din păcate însă, perioada de remediere pe care o are la dispoziţie Guvernul se suprapune cu campania electorală şi amorţeala administrativă care de obicei îi urmează. Ştirea că programele pe Transporturi şi Competitivitate Economică urmează să fie pre-suspendate, potrivit gandul.info, a stârnit reacţii prudente. „Nu am fost informat oficial”, a declarat ieri premierul Victor Ponta. „Nu am primit nimic de la Bruxelles, nu pot specula”, a subliniat şi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.
Finantistii: Apartamente ieftine, scoase la vanzare prin executare silita. Preturi la apartamente la jumatate sau chiar mai mici de jumatate comparativ cu piata libera se gasesc in continuare doar la birourile executorilor. In aceasta perioada cand orice mie de euro in plus conteaza mult mai mult decat in trecut ca urmare a lipsei aproape generalizate de lichiditati, de departe cel mai important criteriu pentru majoritatea cumparatorilor de apartamente este pretul. Insa faptul ca la birourile executorilor se gasesc cele mai ieftine apartamente de pe piata are si dezavantajul lipsei de transparenta a acestor oferte.