5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 23.12.2014
Hotnews – Strategia autostrazilor pentru Moldova. Care sunt cele trei autostrazi de pe hartie si ce sanse de realizare are fiecare. Nevoia unei autostrazi in Moldova prin cea mai saraca mare regiune romaneasca sa fie legata de macar una din celelalte doua provincii – Muntenia sau Ardealul – a dus la numeroase dezbateri si planuri pe hartie. Autoritatile din Romania ultimilor ani au „desenat” trei mari posibile proiecte de autostrada care deservesc Moldova, insa strategia romaneasca pe termen mediu, corelata cu posibilitatile financiare si prioritatile europene fac ca nici unul sa fie fezabil prea curand, iar sansele ca oricare proiect sa debuteze in urmatorii ani sunt infime.
ZF – Lanţul american de fast-food Burger King vrea 30 de restaurante la a doua încercare în România. Lanţul de fast-food Burger King şi-a stabilit ţinta pentru cea de-a doua încercare pe piaţa locală, americanii având în plan să deschidă 30 de restaurante în următorii patru ani, potrivit surselor din piaţă.
DIGI24 – Petrom va livra gaze Republicii Moldova, din ianuarie. Petrom va începe în ianuarie să livreze gaze către Republica Moldova prin conducta Iași-Ungheni, inaugurată în acest an. A semnat deja un acord cu o firmă din Moldova în acest sens.
ZF – Transportatorii români, executaţi silit după ce diurna a fost mutată la venituri salariale. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început deja procedurile de executare silită a unor firme de transport din judeţele Arad şi Prahova, care au primit deciziile de recalculare a impozitelor aferente şi a asigurărilor sociale pentru sumele acordate de către companiile de transport din România drept diurnă şoferilor după data de 1 ianuarie 2011, diurnele fiind reîncadrate ca venituri de natură salarială, fără ca transportatorii să fie atenţionaţi anterior în vreun fel.
Hotnews – Primele decizii ale noului ministru al Energiei: Respingerea planului de administrare al Oil Terminal. Consiliul de Administratie va fi demis. Planul de administrare al Consiliului de Administratie al Oil Terminal nu a fost aprobat in sedinta AGA din 22 decembrie, fapt care ar putea determina demiterea actualei conducerii a societatii. Reprezentantii statului, adica ai actionarului majoritar, s-au abtinut de la vot. Singurul actionar care a votat pentru planul de administrare a fost Fondul Proprietatea, avand o reprezentare de 8,5% din actiuni. Trebuie precizat ca reprezentantii statului nu iau decizii in AGA fara un mandat din partea ministrului, in cazul de fata fiind Andrei Gerea, noul ministru al Energiei. De cele mai multe ori, schimbarea unui ministru este urmata, la scurt timp, si de schimbarea administratorilor de la companiile de stat, chiar daca acestia sunt numiti, teoretic, in baza legislatiei privind managementul corporatist.
ZF – „Autostrada promisiunilor“ Comarnic-Braşov a bătut pasul pe loc timp de un an. Vinci: „Negocierile cu băncile finanţatoare se vor intensifica în 2015“. Experimentul statului român de a construi prima autostradă în concesiune, Comarnic-Braşov (53 km) stă sub semnul întrebării, având în vedere că nici până acum nu a fost semnat contractul de concesiune, deşi concesionarii au fost anunţaţi încă din 2013.
Capital – Luxul la români: Ce planuri au jucătorii din această industrie pentru 2015. Sfârșitul de an va confirma așteptările jucătorilor din industria de lux: stagnare, prudență și… „bugete limitate“. Pe cât de realiste sunt previziunile, pe atât de neașteptate sunt planurile lor de business. Cel puțin, în cazul unora, cu strategii bine definite, care iau în calcul inclusiv deschiderea de noi magazine, în paralel cu reduceri masive ale prețurilor produselor.
ZF – Gigantul Weatherford ar putea vinde o companie din Târgu Ocna. Grupul american Weatherford, un business de 15 mld. $ în 2013 specializat în furnizarea de servicii şi echipamente pentru industria de petrol şi gaze, ar putea renunţa la una dintre companiile din România, Foserco Târgu Ocna, activă în domeniul forajului pe uscat. Potrivit unor surse din piaţă, grupul ar fi demarat primele demersuri în vederea identificării unor potenţiali cumpărători. În România, americanii au avut anul trecut, prin intermediul firmei Weatherford International Eastern Europe, afaceri de 414 mil. lei, un profit net de 39,8 mil. lei şi 340 de angajaţi.