5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.01.2014
Capital: Proiecte celebre, campioane la depășirea bugetelor și a termenelor. Un sector de autostradă se inaugurează cu un an mai târziu decât era prevăzut sau ne trezim că un pod costă semnificativ mai mult decât se estimase inițial? Ne spunem, desigur, că doar în România se poate întâmpla așa ceva. Realitatea este, însă, că o bună parte a proiectelor publice ajung să nu se încadreze în termenele inițiale sau să-și depășească bugetul. Conform unui studiu realizat de Universitatea Aalborg din Danemarca, nouă din zece proiecte de infrastructură la nivel mondial își depășesc costurile estimate. Cele mai mari neconcordanțe se înregistrează în cazul căilor ferate, urmate de poduri și tuneluri. Pe locul trei se află investițiile rutiere.
ZF: Cât mai au de recuperat acţiunile de pe bursă până la maximele istorice. Principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, care urmăreşte cele mai importante 10 acţiuni, a atins recent maximul ultimilor cinci ani şi jumătate, dar cu toate acestea ar trebui să mai crească cu 64% pentru a atinge maximele din anul 2007, adică ar mai fi nevoie de doi ani asemănători cu 2013, când BET-ul a câştigat 26,1%. De cealaltă parte, indicele general BET-C, care urmăreşte toate acţiunile, ar trebui să-şi dubleze valoarea.
ZF: „Fără locuri de muncă şi consum nu există afaceri. Fără afaceri nu există locuri de muncă. Fără locuri de muncă nu există bunăstare şi creştere”. Guvernul vrea un pachet de relansare a cererii interne, care nu a fost făcut încă public, forma finală depinzând de aprobarea FMI. Tot mai mulţi oameni de afaceri şi executivi susţin că economia românească nu poate trăi la nesfârşit numai din exporturi, agricultură sau din împrumuturi externe luate de stat, arătând că cererea pe plan local poate fi stimulată doar printr-o reindustrializare a României.
EVZ: Guvernul vrea registru cu reţetele de la bunici. Autorităţile vor să cureţe piaţa de produse contrafăcute şi vândute ca tradiţionale, însă eforturile sunt în zadar, dacă reţetele nu vor fi standardizate. România e plină de produse vândute ca fiind tradiţionale, însă chiar şi autorităţile sunt de acord că nu toate cele 4.400 de produse atestate chiar sunt făcute ca pe vremea bunicilor. De aceea, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un ordin care va reglementa procedura de atestare a produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, în vederea realizării unui Registru Naţional cu acestea.
Adevărul – Rompetrol: Vom relua investiţiile în România, după ce Guvernul a aprobat memorandumul. Grupul Rompetrol va relua programul de investiţii în România, după ce Guvernul a aprobat miercuri memorandumul prin care statul va încasa 200 de milioane de dolari pentru răscumpărarea de către KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet reprezentând 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
EVZ: CAP-urile lăptarilor sau drumul laptelui de la badea Ghiță la tanc. Ministerul Agriculturii prelungeşte până pe 15 mai 2014 termenul de depunere a cererilor de sprijin pentru asociaţiile de crescători de vaci care vor să cumpere tancuri de răcire. De la 1 ianuarie 2014, producătorii nu mai au voie să vândă lapte crud decât dacă obţin avize sanitar-veterinare care să ateste calitatea acestuia. Un aviz costă circa 80 de lei, sumă pe care foarte puţini dintre ţăranii cu două-trei vaci în curte şi-o permit. Însă, dacă se asociază, pot vinde laptele în grup către procesatori, cu profit. Dar respectarea cerinţelor de igienă a mulsului nu este suficientă. Laptele trebuie răcit rapid şi păstrat în tancuri de răcire. Aceste echipamente sunt prea scumpe pentru majoritatea micilor proprietari de vaci. Un tanc de 100 de litri costă circa 1.500 de euro. Guvernul a decis să vină în sprijinul micilor producători.