5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.05.2012

Economica.net
24 05. 2012
ziare__revista_presei_45270200

ZF – BNR: Băncile cu capital elen au suficiente lichidităţi şi titluri pentru a-şi acoperi obligaţiile. În Grecia a început ieri procesul de recapitalizare a NBG, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus cu 18 mld. euro. Băncile cu capital elen din România au o solvabilitate medie cu două puncte procentuale peste media sistemului bancar, obligaţiile lor sunt bine acoperite cu lichidităţi şi titluri de stat, iar acţionarii au răspuns prompt fiecărei solicitări a BNR, afirmă Nicolae Cinteză, directorul direcţiei supraveghere din BNR. „Recapitalizarea băncilor din Grecia ne măreşte confortul, însă nici până acum nu aveam motive de îngrijorare privind
filialele româneşti pentru că ori de câte ori am solicitat capital suplimentar ori s-au impus alte măsuri care să implice concursul direct al băncilor-mamă, reacţiile au fost cât se poate de prompte.”

Adevărul: Cum pierde Portul Constanţa o finanţare masivă de la UE. Atribuirea unui contract de amenajare a digului de larg, cu fonduri structurale, trenează de mai bine de doi ani. Întârzierea are drept consecinţă depăşirea termenului-limită, după care banii europeni nu vor mai putea fi accesaţi. Pentru un port maritim de calibrul celui de la Constanţa, amenajările din larg sunt esenţiale în vederea alinierii acestuia la standarde internaţionale. Iar interesul strategic pentru această încadrare este de nivel european, România numărându-se printre puţinele ţări membre UE cu deschidere la mare.

Capital: Unde au dispărut miliardele de euro promise pieţei imobiliare româneşti. Investitorii imobiliari cu planuri măreţe promiteau, în plină dezvoltare a pieţei româneşti, plasamente ce depăşeau 22,3 mld. euro. Planurile nerealiste amestecate cu blocajul adus de criză au determinat o parte din aceşti dezvoltatori să se gândească la strategii de ieşire din piaţă. Au trecut peste cinci ani de la anunţurile pline de avânt ale dezvoltatorilor, iar din ambiţiile acestora au rezultat investiţii de numai trei miliarde de euro, majoritatea plasate în terenuri pe care erau programate megaproiecte imobiliare. Dintre cei 15 investitori care au anunţat, în perioada 2007-2008, dezvoltări de peste un miliard de euro, astăzi mai lucrează doar patru companii. Restul au intrat cu o parte din firme în faliment, s-au retras de pe piaţă sau aşteaptă vremuri mai bune.

EVZ: Marea privatizare intră în stand-by. Noul guvern continuă programul de privatizare a companiilor de stat convenit cu FMI doar la nivel declarativ. În realitate, semnalele pe care le dau noii miniştri sunt de tărăgănare. În plus, potrivit unor surse apropiate negocierilor cu FMI, executivul condus de Victor Ponta le-a comunicat finanţatorilor externi dorinţa de a stopa toate privatizările, majoritatea deja mult întârziate faţă de calendarul iniţial. Noii miniştri USL vorbesc deja de noi termene. Ovidiu Silaghi, şeful de la Transporturi, a afirmat că trecerea CFR Marfă în proprietate privată poate fi amânată, iar procesul ar trebui regândit. Iar Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, a spus că pentru listările programate pentru această toamnă „vom aplica ajustări, vom încerca să creştem valoarea pe care o va obţine statul român”.

România liberă: Restaurantul Heritage de două milioane de euro a lui Dinu Patriciu s-a închis. Restaurantul se afla în Casa Tătărescu de pe strada Polonă. Investiţia lui Dinu Patriciu s-a ridicat la suma de două milioane de euro, iar administratorul localului era fiica sa, Ana.