5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 24.07.2013
ZF: Alpine lasă şosele, căi ferate şi spaţii de birouri neterminate în România. 16 kilometri de autostradă, 50 de kilometri de căi ferate şi o clădire de birouri nu vor mai fi construite de firma austriacă. Compania de drumuri a reziliat două contracte de aproape 130 mil. euro cu firma austriacă Alpine, intrată în faliment. Grupul belgian Atenor a întrerupt la rândul său un contract de 15 mil. euro pentru construcţia unui proiect de birouri de către Alpine. Compania Alpine, la care acţionar majoritar este grupul spaniol FCC, are afaceri de 3,6 mld. euro la nivel internaţional şi a cerut falimentul la sfârşitul lunii iunie în Austria, pentru că nu mai făcea faţă datoriilor.
Adevărul: Firma cu zero angajaţi, care în 2009 a avut un profit mai mare decât Dacia, Vodafone sau Petrom, la un pas de insolvenţă. Nu mulţi îşi amintesc de American European Marketing and Enterprises, o compania-fantomă din judeţul Braşov, fără niciun angajat, dar care în urmă cu trei ani a şocat publicând un profit de aproape 4 miliarde de euro, peste câştigurile înregistrate de giganţi locali precum Petrom, Dacia sau Vodafone România. Acum, firma braşoveană se află la un pas de insolvenţă.
Capital: Ce surprize aduce patronilor „biblia” insolvenţelor. În septembrie, Codul insolvenţei ar putea ajunge pe masa Guvernului, iar specialiştii speră ca până la finele acestui an să intre deja în vigoare. Apar modificări semnificative, majoritatea orientate înspre limitarea posibilităţilor ca insolvenţa să fie utilizată abuziv. O altă parte vizează egalizarea drepturilor creditorilor cu cele ale debitorilor. Modificările aduse celor două coduri civile, precum şi explozia din ultimii ani a insolvenţelor nu puteau să nu ducă la schimbarea legislaţiei insolvenţei, susţin specialiştii. Astfel, a apărut ideea construirii primului Cod al insolvenţei din Europa.
ZF: Şase ani de suferinţă pe bursă: indicele BET este la jumătate faţă de iulie 2007. Astăzi, 24 iulie, se împlinesc şase ani de când indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii de pe bursa locală, atingea maximul istoric de 10.813 puncte. Ieri, indicele BET a închis la 5.420 de puncte, adică la jumătate faţă de vârf, în timp ce bursele din SUA şi Germania au atins în ultimele luni maxime istorice. „Într-un scenariu optimist cred că va dura cel puţin trei ani pentru ca indicele BET să recupereze pierderile. Pentru ca acest lucru să se întâmple avem nevoie de intrări de capital străin, atât în economie, cât şi în piaţa de acţiuni“, crede Adrian Danciu, directorul general al SAI Broker Cluj.
Gândul: Bulgarii inaugurează încă o porţiune din autostrada Struma, înainte de termen. Care este preţul per kilometru construit. O porţiune din lotul 1 al autostrăzii Struma din Bulgaria, segment care leagă localitatea Dolna Dikanya de Dupnitsa, urmează să fie inaugurată marţi, 23 iulie, scrie Novinite. Lotul 1 al autostrăzii Struma, Dolna Dikanya – Dupnitsa, are o lungime de 16,78 km. Pe 23 iulie va fi inaugurată o secţiune de 13,98 km din Lotul 1, plus două noduri rutiere, Sofia-Dupnitsa şi Dupnitsa-Sofia. Restul de 2,8 km rămaşi din Lotul 1 au termen de inaugurare sfârşitul lunii august 2013.