5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.07.2014

Economica.net
24 07. 2014
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

Capital: Câţi bani fac mallurile din România. Proprietarii celor 58 de malluri din România încasează peste 350 mil. euro, ca medie anuală, de pe urma închirierii a 5.400 de magazine, potrivit unor calcule realizate de Capital pe baza unui studiu DTZ Echinox. Veniturile generate anual de cele 11 malluri din Bucureşti, a căror suprafaţă cumulată reprezintă circa 40% din stocul de centre comerciale al ţării, au o pondere de circa 43% în rulajul naţional.

ZF: Ce ar avea de pierdut sau de câştigat România dacă Moscova întrerupe relaţiile cu statele Uniunii Europene şi Moldova. Criza ucraineană se agravează, dezbină Europa, determină SUA să forţeze mâna aliaţilor europeni, pe cerul Ucrainei se duce un război în care cad avioane, iar Rusia a demonstrat că poate răspunde presiunilor occidentale inclusiv prin blocarea importurilor din ţările europene şi a livrărilor de gaze naturale în perioadele în care este cea mai mare nevoie de ele.

ZF – Cea mai rentabilă investiţie: Preţul terenurilor agricole la micii proprietari a ajuns la 4.000 euro/hectar. A crescut de 25 de ori într-un deceniu. Preţul mediu al terenurilor arabile în loturi de până la 30 de hectare deţinute de proprietari persoane fizice a ajuns la o medie de 4.000 euro/hectar, arată o analiză a ZF făcută pe baza a 50 de oferte publice de vânzare. Preţul cerut pentru loturile mici şi foarte mici a ajuns să fie apropiat de cotaţiile medii la care se fac tranzacţii cu suprafeţe compacte de sute sau chiar mii de hectare. „Dacă eşti fermier şi ai parcele compacte, sunt interesante şi aceste suprafeţe. La noi (în judeţul Iaşi – n.red.) suprafeţele mai mari şi compacte se vând între 3.000 şi 4.500 euro/hectar. Micii proprietari speculează pe fondul apariţiei noii legi a terenurilor şi cer mai mult“, spune Liviu Bălănici, general manager al Panifcom Iaşi, o afacere cu rulaje de 5 milioane de euro/an din agricultură, zootehnie şi panificaţie.

Hotnews – Departamentul pentru Energie da in judecata Enel pentru ca nu a respectat prevederile referitoare la vanzarea a 13,57% din actiunile Electrica Muntenia Sud. Miza: 521 milioane de euro. Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica si aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, va deschide actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, pentru Optiunea -Put-, conferita Electrica prin contractul de privatizare semnat pentru Electrica Muntenia Sud, informeaza Departamentul pentru Energie. Grupul ENEL ar fi trebuit sa cumpere pana la sfarsitul lui 2012 inca un pachet de 13,57% din actiunile pe care le mai detinea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud, conform contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud.

Adevărul: Fondul suveran al Norvegiei îşi revizuieşte investiţii de 8 miliarde de dolari în Rusia. Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din întreaga lume, cu active de 890 de miliarde de dolari, îşi revizuieşte investiţiile de 8 miliarde de dolari, pe măsură ce Uniunea Europeană ia în considerare înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

EVZ: Topul domeniilor în care se muncește la negru. Sectorul construcțiilor domină de departe acest clasament, peste 300.000 de lucrători neavând forme legale, adică 66% din numărul total. Una din patru persoane care lucrează în România muncește la negru. Deși avem peste 6 milioane de lucrători, peste 1,6 milioane sunt fără forme legale, adică pentru aceștia nu se achită absolut nicio contribuție sau impozit către stat.