ZF: În farmaciile low cost medicamentele sunt şi cu 50% mai ieftine. Medicamentele ajung pe rafturile farmaciilor promovate ca economice de retailerii farma Sensiblu şi Help Net şi cu preţuri cu 50% mai mici faţă de în unităţile tradiţionale ale acestora. Dacă în farmaciile Punkt, brandul low cost al celui mai mare grup din industria farma autohtonă, A&D Pharma, preţurile sunt reduse cu cel puţin 15% faţă de cele din reţeaua Sensiblu, în unităţile Help Net Convenabil există mai multe produse care sunt vândute la preţuri identice cu cele din farmaciile clasice. ZF a comparat preţurile plătite pentru opt dintre cele mai bine vândute OTC-uri (medicamente eliberate fără reţetă) din România în faramciile Sensiblu şi Help Net şi unităţile low cost ale acestora. În cazul unei cutii de Nurofen Forte drajeuri, preţul este la jumătate într-o farmacie Punkt în comparaţie cu cel dintr-o farmacie Sensiblu, în timp ce în reţeaua Help Net, indiferent de tipul de farmacie, produsul costă la fel.
Capital: Iulian Stanciu: „Am transformat eMag într-un centru comercial regional”. Dacă la început eMag a fost un magazin online specializat, acum, cu peste 600 de parteneri-vânzători, a devenit unul dintre cele mai mari centre comerciale din Sud-Estul Europei. Cum a avut loc această transformare? Strategia a fost dezvăluită de Iulian Stanciu într-un interviu acordat Capital. Ca să obții mult, trebuie să îți propui mult. Aceasta pare a fi strategia lui Iulian Stanciu, managerul care a revoluționat comerțul românesc. Iar filosofia lui de business cu siguranță dă roade: anul trecut, șeful eMag prognozase vânzări record, de aproximativ 260 de milioane de euro.
Adevarul: Ce taxe pregăteşte Guvernul pentru 2016. Taxa pe camera de hotel, birul pe şpaga medicilor, taxarea veniturilor Bisericii şi creşterea taxelor locale sunt în planul Executivului pentru a intra în vigoare de anul viitor. Alături de acestea, va apărea şi un nou regim de taxare la petrol şi gaze. Executivul pregăteşte noi impozite pentru anul viitor, urmând ca de la 1 ianuarie 2016 să intre în vigoare o taxă specială pentru turism, autorităţile analizând în acelaşi timp şi impozitarea veniturilor Bisericii. Tot din 2016 trebuie să intre în vigoare şi un nou sistem de taxare în domeniul petrolului şi gazelor naturale, în vreme ce noul Cod Fiscal va permite primăriilor majorarea taxelor locale.
Digi24: Mall-urile se mută în provincie. Cu 11 mall-uri, Capitala a devenit neîncăpătoare pentru astfel de proiecte, aşa că dezvoltatorii se îndreaptă acum spre oraşe din provincie, precum Timişoara sau Braşov. Mizează pe revenirea consumului, dar şi pe faptul că în ţară încă mai găsesc terenuri în zone centrale. După primul trimestru din acest an, piaţa din România a trecut de nivelul record de trei milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale. O treime din spaţiile centrelor comerciale din ţară sunt în Bucureşti. Înseamnă un milion de metri pătraţi pentru magazine şi zone de divertisment.
Cursdeguvernare: „Legalizarea plicului” la medici: O abordare europeană. România este pe cale să legalizeze și să impoziteze – potrivit anunțului făcut săptămâna trecută de premierul Victor Ponta și de ministrul Sănătății – atențiile primite de medici de la pacienții recunoscători. Pentru Europa ar fi o premieră exotică. Premierul Ponta a promis bază legislativă pentru ca medicii să poată primi plăți informale sau atenții de la pacienți, cu câteva condiții: acestea să fie acordate după încheierea tratamentului sau consultației, să fie declarate și impozitate.
O singură țară europeană a încercat ceva asemănător, dar ea nu este în niciun caz cel mai recomandat exemplu. În 2013, Grecia a legalizat așa-numitele „fakelaki”, plicurile cu bani date medicilor, indirect.