5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.09.2012

Economica.net
24 09. 2012
ziare__revista_40052100

ZF: Tarom trece la management privat în două săptămâni. Astăzi încep primele interviuri. Tarom ar putea deveni peste două săptămâni prima companie de stat cu management privat, dacă procesul se derulează normal, iar ulterior, noua conducere ar urma să prezinte un plan pentru priva­tizarea companiei, rămânând în picioare vânzarea unui pachet de 20% din acţiuni. Pentru funcţia de director general au rămas doar candidaţi străini, printre aceştia aflându-se şefii unor companii aeriene din Elveţia şi Estonia.

Adevărul: România, „în cărţi“ pentru o investiţie majoră. Un grup australian care activează pe piaţa uleiurilor pentru motor vrea să deschidă o fabrică de 100 de milioane de dolari în regiune. Bulgaria şi România concurează pentru o investiţie majoră de circa 100 milioane de dolari. Este vorba pentru construirea unei fabrici foarte moderne unde vor fi produse diferite sortimente de uleiuri de motor. Investitorul este compania australiană „Quantum Petroleum”. Produsele acestei companii sunt livrate în Bulgaria de trei ani, iar în acest moment reţeaua de distribuţie se extinde spre România şi Macedonia, existând un interes şi din partea Franţei şi Elveţiei.

Capital: Statul vrea să taxeze „tot ce mişcă” în curtea proprietarilor. Bogații din România sunt mai mulți decât par, cel puțin așa crede Ministerul Finanțelor, care spune că averea „normală“ a unei familii se reduce la o locuință de 60 de metri pătrați. Iar bogații trebuie impozitați suplimentar. Bugetul de stat al Românei are nevoie de bani, deci trebuie să își majoreze încasările. Aceasta este filosofia pe care o urmează actualul guvern Ponta, dar nu numai, taxele și impozitele fiind majorate în fiecare dintre ultimii trei ani.

România liberă: IAR Ghimbav a primit a doua şansă. IAR Ghimbav a primit un contract de modernizare a 20 de elicoptere ale armatei Marii Britanii în valoare de 19,2 milioane de euro. În acest weekend, la Braşov, englezii au demonstrat că nu toate vechile fabrici comuniste sunt condamnate să ajungă nişte ruginituri cu lacătul pus pe uşă. Eurocopter România a preluat în urmă cu un deceniu halele  IAR Ghimbav, transformându-le într-un centru de service şi mentenanţă pentru elicopterele sale.

EVZ: De ce nu avem succes cu fondurile UE. Cei care vor să acceseze banii trebuie să se asigure că pot acoperi eventuale goluri de finanţare. Timpul de răspuns mare care, în multe cazuri, depăşeşte chiar un an, neregulile în achiziţiile publice, dar şi proiectele prost întocmite au făcut ca România să fie codaşă la absorbţia fondurilor europene. În 2007, anul integrării în Uniunea Europeană, aşteptările erau foarte mari. Se estima că acestea vor genera o creştere economică de 25%, din 2007 până în 2020. În schimb, în ultimii cinci ani, economia a scăzut cu 11,7%. Avem un grad de absorbţie sub 10%, iar contribuţia noastră la bugetul UE depăşeşte ceea ce accesăm.