ZF – Tăriceanu versus Ponta: Ce autostrăzi promitea Tăriceanu în programul de guvernare din 2005 şi ce şosele vrea Ponta să facă acum. O analiză a două programe de guvernare, cel al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu pentru perioada 2005-2008, şi cel al actualului prim-ministru Victor Ponta, arată că în principiu autostrăzile care se doresc a fi construite în România au rămas aceleaşi, dar în timp au mai fost adăugate altele pe lista de priorităţi. Astfel, în programul de guvernare al lui Tăriceanu, prezentat în decembrie 2004, Coridorul IV paneuropean Nădlac-Deva-Sibiu-Piteşti-Bucureşti-Constanţa şi Coridorul IX Bucureşti-Focşani-Albiţa erau priorităţile în domeniul infrastructurii rutiere. De asemenea, guvernul din acea perioadă îşi propunea să finalizeze Autostrada Transilvaniei şi autostrada Bucureşti-Constanţa până în 2008. Din aceste obiective, doar Autostrada Soarelui a fost finalizată, însă cu 4 ani mai târziu, în 2012.
Capital: Cu cât vor scumpi poliţele RCA noile schimbări legislative. Noile norme privind asigurările RCA nu aduc schimbări majore, dar unele prevederi şi o mai strictă supraveghere a pieţei s-ar putea resimţi printr-o creştere semnificativă a tarifelor. În cele din urmă, din noile norme privind asigurările de răspundere civilă auto a dispărut obligativitatea specificării unei marje de profit, aşa cum se vehicula într-o primă variantă, tarifele trebuind calculate la fel ca anul trecut. Adică, astfel încât asigurătorii să garanteze permanent acoperirea obligaţiilor ce decurg din contractele de asigurare, rezervele tehnice de daună, precum şi cheltuielile de funcţionare, ceea ce este echivalent cu o marjă de profit de cel puţin 0%.
ZF: Cât de profitabil a fost un plasament în grâu în 2012: de şase ori peste dobânda bancară sau dublu faţă de randamentul FP. Un investitor care ar fi achiziţionat la începutul anului grâu de 100.000 de euro ar fi obţinut la vânzare în ultimele săptămâni ale anului venituri de aproximativ 148.000 de euro, ce corespund unui randament de 48%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza preţurilor oficiale ale Ministerul Agriculturii (MADR). Diferenţa dintre preţul grâului la începutul anului şi cel din ultimele zile ale lunii decembrie este de aproximativ 364 lei/tonă. În primele zile ale lunii ianuarie o tonă de grâu se vindea în România pentru un preţ mediu de 756 lei/tonă iar la jumătatea lunii.
Capital: Jocul murdar al companiilor alimentare. În lupta cu obezitatea, giganții industriei joacă la două capete. Nestlé, cea mai mare companie alimentară din lume, are o strategie inedită de a ajunge în casele din întreaga lume. De pildă, angajează oameni simpli care să-i promoveze produsele în piețele sărace. Este cazul Flaviei Medeiros, din São Paulo, care, printr-un lanț de distribuție improvizat, se adresează localnicilor ce nu își permit sau nu par interesați să achiziționeze produse Nestlé. Hambarul Flaviei e plin ochi de cutii de cereale, iaurturi, bomboane, ciocolată și lapte praf. Angajații săi umblă din casă în casă în încercarea de a convinge oamenii să testeze produsele, de multe ori pe datorie.
wall-street.ro: Cum va fi 2013 in energie. Ce spune seful Schneider Electric. “In cazul Uniunii Europene avem deja regulamentul 20/20/20 care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, cresterea generarii de energie regenerabila pana la 20% din total si reducerea consumului total de energie cu 20%. Acesta este un obiectiv ambitios si provocator, mai ales tinand cont de dilema generala care planeaza asupra pietei de energie si anume ca pana in anul 2050, cererea de energie se va dubla, fiind totodata obligati sa reducem la jumatate emisiile de CO2 pentru a evita schimbari dramatice ale climei”, a declarat Saulo Spaolanse pentru Wall-Street.ro.