5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 25.02.2015

Economica.net
25 02. 2015
ziare_35223000_29633000

Analiza Stratfor 2015-2025: Federatia Rusă se va dezintegra, Romania, Polonia si Ungaria isi vor recupera teritorii istorice – Hotnews. O analiza Stratfor pentru intervalul 2015 – 2025 concluzioneaza ca este putin probabil ca Rusia sa supravietuiasca in actuala sa forma in acest interval. Stratfor se asteapta ca Polonia sa devina liderul unei coalitii anti-Rusia care va include Romania in prima jumatate a decadei analizate.

Băncile au fost forţate să înlocuiască în şase ani finanţări externe de 10 mld. euro cu depozite locale – ZF. Băncile străine, care controlează 90% din sistemul bancar românesc, au retras în ultimii şase ani linii de finanţare de 10 mld. euro acordate subsidiarelor locale în anii de boom economic, resurse care au fost înlocuite cu depozite atrase de la clienţii locali. Finanţarea internă (din care 80% reprezintă depozitele de la clienţi) a crescut cu 12 mld. euro în aceeaşi perioadă, potrivit BNR.

DIGI24 – ROMÂNIA FURATĂ. Cantacuzino, un institut fără vaccin împotriva furturilor la care este supus. În România, încă se moare de gripă. O ştim cu toţii, iar datele oficiale nu fac decât să sublinieze absurdul: doar în ultima săptămână, cinci români şi-au pierdut viaţa din cauza unui virus banal. Asta deşi avem o instituţie cu tradiţie în prevenţia unor astfel de situaţii. Instituţia la care ne referim a scăpat de-a lungul timpului sute de milioane de români de variolă, rabie, rujeolă, tuberculoză, tifos, epidemii sau pandemii. A contribuit la eradicarea poliomielitei şi a eliminat din România febra tifoidă, difteria şi tetanosul. Acum, în mod ironic, la peste 90 de ani de la înfiinţare, Institutul Cantacuzino este el însuși bolnav.

Hotnews – DOCUMENT – Europarlamentarii de specialitate, ingrijorati de „lipsa progreselor tangibile” in negociarile TTIP. Raportul Lange: Curtile de arbitraj internationale nu sunt necesare in viitorul acord UE – SUA. Europarlamentarii Comisiei pentru comert international (INTA) si-au exprimat, marti, ingrijorarea cu privire la „lipsa progreselor tangibile” din negocierile tinute pana acum de Comisia Europeana si Guvernul american pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). Comisia de specialitate a PE a discutat o propunere de rezolutie in care seful INTA, social-democratul german Bernd Lange, propune ca viitorul acord transatlantic sa nu prevada si controversata clauza ISDS de protectie a investitorilor, pe motiv ca nu ar fi necesara, insa unii dintre membrii comisiei nu au impartasit aceasta opinie. In rest, Raportul lui Lange subliniaza importanta viitorului TTIP ca miscare strategica a UE si SUA pe arena economica si politica a lumii.

Capital – Gaura de 2 mld. euro a băncilor româneşti s-ar putea mări în 2015. După ce anul trecut băncile locale au reuşit să înstrăineze credite „toxice“ cu o valoare de circa 2 mld. euro, pentru 2015, consultanţii imobiliari se aşteaptă la o creştere a valorii acestui tip de tranzacţii, care cuprind şi proprietăţi imobiliare. Tranzacţiile de anul trecut arată că băncile recuperează prin aceste vânzări abia 10-15% din valoarea creditelor.

Cel mai scăzut nivel al masei salariale în PIB din ultimul deceniu – ZF. Masa salarială din economie a reprezentat doar 35% din PIB anul trecut, acesta fiind cel mai scăzut raport din ultimul deceniu, motiv pentru care angajaţii români nu au resimţit în buzunare beneficiile aduse de creşterea economică din ultimii ani. În state precum Germania, Japonia sau SUA, ponderea salariilor în PIB este de circa 60%, potrivit unor date publicate de Organizaţia Internaţională a Muncii.

Vâlcov: Vrem să scădem TVA-ul şi accizele din 2015, prin ordonanţă de urgenţă – Gândul. Guvernul nu vrea să mai aştepte intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal pentru a reduce TVA-ul şi accizele. Executivul intenţionează să scadă TVA-ul la 20% din a doua parte a anului, cu condiţia ca estimările celor ”200 de specialişti” de la Ministerul Finanţelor privind nivelul veniturilor din primul trimestru să se vadă în buget.