5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 25.04.2014

Economica.net
25 04. 2014
ziare_35223000_29633000_27837100

ZF: Cum s-au schimbat ofertele operatorilor de telefonie mobilă după reducerea tarifelor de interconectare. Vedeţi şi oferta de acum 4 ani. Operatorii locali de telefonie mobilă au dublat sau chiar au decis să ofere nelimitat minute şi SMS-uri naţionale păstrând neschimbate tarifele după reducerea tarifelor de interconectare de la 1 aprilie – în concordanţă cu aşteptările autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM) şi ale analiştilor, arată o comparaţie realizată de ZF între ofertele actuale ale companiilor şi cele lansate anterior reducerii tarifelor de interconectare.

Adevărul – Ministrul Energiei: Nici până acum nu există motivarea instanţei pentru reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, este preocupat de absenţa motivării instanţei la două luni de la reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, dar speră ca producătorul de electricitate să iasă din această procedură până la sfârşitul anului. „Mă preocupă că la două luni de la reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica nu am văzut încă motivarea instanţei (…) Sper ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă până la finele acestui an, dar asta depinde şi de deciziile instanţei“, a afirmat Nicolescu.

Hotnews: Ministerul Finantelor estimeaza o reducere a consumului dupa majorarea accizei la benzina, si un plus la buget de 2009 milioane lei. Ministerul Finantelor estimeaza o reducere a consumului de combustibil dupa majorarea accizei la carburanti si apreciaza ca transferul de venituri din mediul privat la buget va permite finantarea unor investitii cu un efect de atrenare mai ridicat in economie decat daca banii ar ramane in piata. „Impactul estimat din cresterea nivelului accizei la carburanti (benzina, motorina, kerosen) asupra veniturilor bugetare, incepand cu 1 aprilie 2014 este de 2.009 milioane lei, din care 1.620 milioane lei se refera la accize si 389 milioane lei la TVA. Transpunerea majorarii accizei s-a efectuat luand in calcul si scaderea consumului. Veniturile bugetare suplimentare reprezinta practic un transfer de fonduri din mediul privat catre bugetul statului, ceea ce va permite finantarea suplimentara a investitiilor publice, cu efect de antrenare ridicat in economie, dar si pe piata fortei de munca”, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.

Capital: Unde găsești cei mai ieftini carburanți pe autostrăzile din România. Singurele autostrăzi ale României pe care există benzinării sunt A1 București-Pitești (96 plus 13,66 km cu centura ocolitoare la profil de autostradă) și A2 București-Constanța (205 km). Celelalte tronsoane sau bucăți de autostradă și pe care nu există benzinării sunt: București-Ploiești (55 km), Câmpia Turzii-Gilău (52 km), Sibiu-Săliște și centura Sibiului (16,1 plus 17,5 km), Cunța- Orăștie-Deva (86 km), Lugoj-Deva lot 1 (27,4 km), Timișoara-Lugoj lot 1 (9,5 km) și Timișoara-Arad și centura Aradului (44,5 km). Nici pe A2 nu există stații de carburanți decât pe tronsoanele București-Fetești.

ZF: Ce acţiuni nu mai merită cumpărate înainte de dividend. Acţiunile Alumil Rom Industry, Transelectrica, Aerostar, Conpet, Bursa de Valori, Zentiva sau Rompetrol Well Services au înregistrat în decurs de câteva săptămâni, de la anunţul de dividend, o creştere a cotaţiei acţiunilor chiar mai mare decât valoarea dividendului propus de conducerea societăţilor.

Adevărul: Scutul de la Deveselu ar putea fi suplimentat cu rachete Patriot. Strategia SUA privind sistemele antirachetă amplasate în Europa de Est, inclusiv în România, s-ar putea schimba ca urmare a intervenţiei ruse în Ucraina. Tot mai multe voci de la Washington cer amplasarea unor rachete mai puternice, iar o soluţie rapidă şi cel mai puţin contestată ar fi amplasarea unui scut Patriot, aşa cum există deja în Polonia.

ZF: Trei companii deţin jumătate din vânzările de brânzeturi în retail. Grupul german Hochland, olandezii de la Friesland­Campina şi compania franceză Lactalis, producătorul La Dorna, au înregistrat împreună anul trecut aproape jumătate din vânzările de brânzeturi din retail, adică 140 mil. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. „Hochland reprezintă circa un sfert din piaţa de brânzeturi din România.