Capital: Cum ne-am asigurat o locuinţă neasigurabilă. Brokerii şi agenţii de vânzări din asigurări au un singur scop: acela de a vinde cât mai mult, cu orice risc pentru client şi în ciuda faptului că, declarativ, desfăşoară inclusiv o activitate de consultanţă. Orice doar să vindem poliţe acum, astfel s-ar putea defini în câteva cuvinte „filosofia de afaceri“ a agenţilor de vânzări din domeniul asigurărilor. Criterii precum gradul de satisfacţie al clientului sau construirea unei relaţii pe termen lung cu acesta sunt, în realitate, doar vorbe frumoase.
ZF: Dosarul Hidroelectrica şi consecinţele pentru bănci au ajuns şi în birourile de la BNR. Băncile creditoare vor garanţii că nu vor fi restructurări ale datoriilor şi nici eventuale „hair-cut”-uri. Situaţia celei mai mari companii de stat, Hidroelectrica, intrată surprinzător în insolvenţă, va fi discutată astăzi la Banca Naţională, având în vedere creditele de circa 500 de milioane de euro pe care le are compania energetică la băncile comerciale. Ceea ce la început părea o încercare a noii administraţii a Hidroelectrica şi a noului guvern de a stopa contractele preferenţiale care înseamnă un minus anual de cel puţin 100 de milioane de euro în veniturile companiei se transformă într-o uriaşă problemă pentru sistemul bancar şi, în consecinţă, chiar şi pentru Finanţele României.
Adevărul: România, la jumătate din potenţial. Capacităţile sunt utilizate sub 50% în industrie şi agricultură, unităţile de cazare turistică sunt ocupate sub 25%, iar gradul de intermediere financiară nu trece de 45%. Unul dintre cele mai vizibile semne ale crizei economice este paragina. În termeni de specialitate, aceasta se traduce prin decalajul dintre potenţial şi utilizarea efectivă a capacităţilor, iar în România zilelor noastre paragina este vizibilă la tot pasul, inclusiv în statisticile publice.
Gândul: Când vom merge pe autostradă de la Bucureşti la Constanţa. Răspunsul Ministerului Transporturilor: „Cândva”. Autostrada Soarelui, Bucureşti-Constanţa, ar putea fi parcursă de la un capăt la altul, fără întrerupere, începând cu a doua parte a lunii viitoare. Acest lucru ar putea fi posibil pentru că tronsonul dintre Cernavodă şi Medgidia ar urma să fie dat în folosinţă, pe un singur fir de mers, la sfârşitul lui iulie, termenul de finalizare al lucrărilor fiind începutul anului viitor. „Se fac eforturi ca să se poată deschidă traficul pe o cale de rulare pe tronsonul Cernavodă-Medgidia, cândva în acest sezon estival, însă durata de execuţie este de 15 luni”, a precizat pentru gândul Cristina Savu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
Capital: Facultăţile care îţi pot da şansa unui salariu de 3.000 de euro pe luna, în România. Specialiştii în HR o spun de mult: unele dintre cele mai mari salarii din România se dau în companiile IT, care caută specialişti în informatică. În astfel de condiţii, alegerea unei facultăţi cu profil IT pare una deşteaptă. Câte locuri şi ce taxe au „facultăţile viitorului”, în România? În topul specializarilor căutate de către angajatorii chestionati de site-ul Bestjobs se regăsesc în mod regulat cele în automatică și calculatoare, cibernetică, telecomunicații, inginerie, mecanică și electronică. Cei mai căutaţi candidaţi sunt cei care pot ocupă posturi de programator/developer în limbajele PHP, Java şi .Net. HR Manager la Zitec.