Gândul: Ce ofertă a făcut Dan Diaconescu şi care este PLANUL B al Guvernului. Dan Diaconescu a promis că va investi la Oltchim două miliarde de euro, potrivit ofertei sale de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea. Pe hârtie, ambiţiile sale legate de combinat sunt mari şi vizează atingerea unei cifre de afaceri de 10 miliarde de euro pe an, după 3-4 ani de la achiziţionare, precum şi majorarea numărului de angajaţi la 10.000. Deocamdată, Dan Diaconescu, cel care şi-a adjudecat vineri pachetul de 54,8% deţinut de stat la Oltchim, a plecat în Gemania.
ZF – ANEIR: Exporturile pot depăşi 50 mld. euro în acest an, dar ţinta depinde de Oltchim şi Ford. Exporturile României ar putea depăşi în acest an pragul de 50 mld. euro, dar atingerea acestei ţinte depinde de clarificarea situaţiei Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi menţinerea angajamentelor Ford, potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an livrări la extern de 50 mld. euro. „Nu mi-am pierdut speranţa că vom reuşi să ajungem la nivelul anunţat. Pe datele de acum, nu avem motive să credem că vom ajunge la 50 mld. euro exporturi, având în vedere că sunt două capacităţi de producţie, Ford şi Oltchim, care n-au mai livrat nimic de luni. Dacă situaţia Oltchim se clarifică şi Ford îşi menţine angajamentele, putem spera să ajungem la cele 50 mld. euro, la sfârşitul acestui an”, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR şi co-preşedinte al Consiliului de Export al României.
Capital – Gazprom vs. UE: războiul nervilor. Uniunea Europeană pune presiune pe Gazprom. Rusia reacționează în forță. Dacă te iei de Gazprom, te iei de Rusia. În această cheie trebuie interpretată reacția dură a Kremlinului la investigația antitrust demarată de Uniunea Europeană în cazul gigantului energetic rus. Un decret semnat pe 11 septembrie de președintele Vladimir Putin interzice companiilor „de importanță strategică“ să coopereze cu anchetatorii străini fără acordul guvernului. Iar oficialii Gazprom au declarat că, din această cauză, nu vor putea dezvălui detaliile contractelor încheiate, fapt ce ar contraveni intereselor economice ale Rusiei.
ZF: Tarom anunţă un plan de relansare e-commerce, în timp ce ministerul trebuie să aleagă un manager privat. Compania aeriană de stat Tarom, cu afaceri de 210 milioane de euro anul trecut, vrea să implementeze un plan de relansare e-commerce, în vederea creşterii vânzărilor de bilete de avion şi implicit a veniturilor. Acest anunţ vine în plin proces de selecţie a candidaţilor pentru conducerea companiei, în proiectul „CEO privat la stat”.
wall-street.ro – Trei bile negre: Petrom, Cuprumin si acum Oltchim. Traseul care ne poate exclude de pe harta investitorilor. Dupa esecul ofertei Petrom si colapsul privatizarii Cuprmin, Oltchim risca sa devina o noua bila neagra pentru economia romaneasca. Privatizarile au devenit o politica economica in multe dintre tarile in curs de dezvoltare odata cu venirea la putere a lui Ronald Reagan in Statele Unite si a lui Margaret Thatcher in Marea Britatie. Prin cei doi lideri carismatici si reformatori s-a dezvoltat si curentul de gandire referitor la suprematia management-ului privat in fata celui exercitat de stat.