5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.02.2014

Economica.net
26 02. 2014
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400

ZF: Ce a promis şi ce a făcut guvernul Ponta 2 din punctul de vedere al economiei. Primul an de guvernare avea să dea câştig de cauză mai degrabă componentei social-demcrate a guvernării. Salariile bugetarilor au fost reîntregite, iar, din 2014, pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei, cum cere legea, profesorilor cu salarii mici le-au fost daţi bani în plus, medicilor rezidenţi o bursă de 160 de euro care să le mai crească veniturile. Anul trecut ponderea salariilor bugetarilor în PIB a ajuns la 7,4% faţă de 6,9% în 2012 pentru că volumul cheltuielilor cu salariile a crescut cu 13%. Dar aceste majorări de cheltuieli sociale s-au făcut nu cu restrângerea altor cheltuieli, cum s-a spus în programul de guvernare (în loc să fie restrânse cu 50% cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 12% în 2013, la 6,2% din PIB, cu 0,3% mai mult decât în 2012), ci cu majorarea unor taxe. Trei valuri de majorări de taxe au fost până acum – două în 2013 şi una de la începutul acestui an. Or, programul de guvernare nu vorbea despre majorări de taxe, eventual de o lărgire a bazei de impozitare.

0-100.ro: Parlamentul European a votat in favoarea noilor reglementari de reducere a emisiilor de CO2 pentru vehiculele noi vandute in UE. Parlamentul European a votat in favoarea noilor reglementari care au ca scop reducerea emisiilor de CO2 ale masinilor noi pana la 95g/km in 2020, de la peste 130 grame in 2015. Totusi, la presiunile Germaniei exista o perioada de derogare de un an pentru cele mai poluante masini ale fiecarui producator, masinii care “atarna” greu la medie. Noile reguli au fost contestate de cei care produc masini puternice fiindca spun ca nu am cum sa reduca emisiile atat de mult. Conform regulilor, masinile noi vandute in UE in 2020 vor fi in medie cu 27% mai putin poluante decat cele vandute in 2015 cand media emisiilor de CO2 va fi de 130 g/km, in timp ce in 2020 va trebui sa fie de 95 grame. Textul a fost adoptat cu 499 voturi pentru, 107 impotriva si 9 abtineri.

ZF – Harta neputinţei: România se chinuie de jumătate de secol să facă o autostradă de la Vest la Est. Până acum a construit două treimi din drum. Primul tronson al autostrăzii care va traversa ţara de la est la vest a fost finalizat pe ruta Bucureşti-Piteşti în 1972, iar până în prezent România a construit 530 de kilometri din cei 850 de kilometri ai şoselei de mare viteză care va lega Nădlac de Constanţa. Cu alte cuvinte, ritmul de construcţie în cei peste 40 de ani a fost de puţin sub 13 kilometri pe an, potrivit calculelor ZF.  Abia peste 9-10 ani această autostradă de la est la vest va fi gata, potrivit datelor guvernului.

Capital: Decizia ProTV de a ieşi din lista must-carry începe să se simtă în buzunarul abonaţilor. Clienţii NextGen vor plăti de luna viitoare mai mult pentru abonamentul de televiziune ca urmare a deciziei PRO TV de a ieşi din lista must-carry. “Pentru a putea oferi în continuare acelaşi conţinut variat cu care te-am obişnuit, ne vedem nevoiţi ca începând cu luna martie să revizuim nivelul tarifar al abonamentului de televiziune de care beneficiezi”, se arată într-o notificare trimisă abonaţilor NextGen.

Gândul: Calculele noii majorităţi. Pe ce voturi se bazează în Parlament Guvernul Ponta 3. Cu 274 de parlamentari, USD controlează în acest moment aproape 48% din Parlament,PSD, PC şi UNPR putându-şi asigura o majoritate, fragilă, dar suficientă pentru învestirea unui nou guvern doar cu sprijinul celor 17 parlamentari ai minorităţilor. Dacă acestora li s-ar alătura şi cei de la UDMR, USD ar scăpa de emoţii. Pentru învestirea unei noi echipe la Palatul Victoria este nevoie de 288 de voturi în Parlament, o formulă de sprijin USD-UDMR-minorităţi având 317.

Capital: Marele retail a pornit în goana după proximitate. „În căutarea profiturilor viitoare, jucătorii mari şi dinamici se extind în dauna celor lipsiţi de resurse pentru expansiune“, are Bogdan Belciu, partener la PwC, o primă explicaţie pentru ritmul alert cu care se extind acum retailerii. Dar, atrage Belciu atenţia, nu înseamnă că piaţa nu va trece, anul acesta, prin nişte schimbări semnificative.

România liberă: Guvernul acoperă din bani publici datoriile firmelor de stat. Datoriile companiilor feroviare către furnizorii de electricitate şi cele ale CNADNR vor fi plătite din buget, în cadrul unui program de reducere a arieratelor. Există şi o listă scurtă ce vizează insolvenţa sau falimentul, în care au fost incluse Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia. La mijlocul lunii, premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, anunţau că Guvernul va aproba un program de reducere a arieratelor companiilor de stat cu 2 miliarde de lei, inclusiv cu intrarea în insolvenţă şi lichidare a firmelor mici cu datorii istorice, fără să prezinte alte detalii legate de modul în care vor fi diminuate aceste arierate. Proiectul scrisorii de intenţie către FMI, obţinut de Mediafax, detaliază însă planul Guvernului în acest sens şi arată intenţia autorităţilor de a scoate, din nou, bani din buget pentru a plăti aceste datorii.