ŞtirileProTV: Siemens isi muta in Romania o parte din productie. Romania a intrat in vizorul investitorilor nemti. Presa germana scrie ca celebrul concern Siemens isi va muta la noi o parte din capacitatile de productie. In acest moment, Siemens are deja in Romania patru fabrici care produc diverse componente: trei la Sibiu si una la Buzias. Germanii vor sa isi extinda insa aceste capacitati prin relocarea unor activitati din Germania. Cei de la Siemens spun ca, deocamdata, negociaza cu sindicatele din Germania reducerile de personal din fabricile de unde vor fi transferate catre Romania anumite activitati de productie. Abia dupa finalizarea acestor negocieri vor anunta ce se transfera si unde.
România liberă: Un milion de hectare din cele mai bune soluri ale ţării, echivalentul a trei judeţe, sunt deţinute deja de străini. Mai au străinii vreun interes să cumpere terenuri agricole în România? Din 1 ianuarie 2014, România este obligată prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, să renunţe la interdicţia impusă străinilor-atât europeni cât şi din alte ţări- de a cumpăra terenuri agricole. Din totalul de 14 milioane de hectare de teren agricol, societăţile comerciale cu acţionariat străin deţin în jur de 1 milion, adică echivalentul suprafeţei a 3 judeţe. Achim Irimescu, secretar de stat în MADR, poate doar să-şi exprime regretul: “Răul a fost deja făcut, când s-a permis achiziţia terenurilor de către persoanele juridice”. Cifra de 1 milion de hectare sună impresionant, însă în spatele ei se mai ascunde un aspect: calitatea terenurilor cumpărate de SRL-urile înfiinţate de străini.
ZF – Cipru: depozitele mari sunt taxate cu 40%. BNR spune că băncile locale sunt sigure. Băncile cipriote din România au depozite de 425 mil. euro, sumă care poate fi acoperită cu uşurinţă de Fondul de Garantare. Autorităţile de la Nicosia şi liderii zonei euro au ajuns la un acord privind ajutorul financiar de 10 mld. euro acordat statului cipriot, cu condiţia sacrificării Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă din Cipru, cunoscută în România ca Marfin Bank, şi cu preţul taxării cu până la 40% a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. BNR şi oficialii celor două bănci afirmă că lucrurile sunt sub control la nivel local, Marfin şi sucursala Bank of Cyprus având o poziţie financiară solidă, astfel că nu este nevoie de vreo intervenţie pentru o eventuală salvare a acestora sau pentru protejarea deponenţilor.
Capital: Ce se ascunde în spatele prețurilor mari la energie. Liberalizarea sectorului energetic va crește concurența, va îmbunătăți serviciile și va dirija subvențiile către cei care au cu adevărat nevoie de ele. Deocamdată, o simțim mai mult în valoarea facturilor. Manifestații violente, oameni care își dau foc în mijlocul mulțimilor de protestatari, companii de electricitate sancționate sever și, în cele din urmă, demisia guvernului. S-a întâmplat recent la sud de Dunăre și, deși evenimentele s-au petrecut pe fondul sărăciei și corupției generalizate, factorul declanșator a fost creșterea semnificativă a facturilor la energie.
ZF: Management privat la Poştă: de trei luni, nici măcar raportul pe 2012. Deşi managementul privat s-a instalat de aproape trei luni la Poştă, nici măcar raportul aferent anului 2012, şi nici pe 2011, în care să se prezinte situaţia operatorului de servicii poştale, nu a fost publicat pe site-ul companiei, aşa cum au celelalte poşte europene. Poşta Austriacă a publicat pe 14 martie raportul de 100 de pagini aferent activităţii anului 2012. De pe site-ul Poştei Române lipsesc şi declaraţiile de avere, în condiţiile în care noua conducere ar fi trebuit să aducă mai multă transparenţă în companie.