5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.07.2012
ZF: Carmen Negoiţă, vicepreşedintele CNVM, a încasat anul trecut 12.000 de euro pe lună. Carmen Negoiţă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital, a câştigat în 2011 o indemnizaţie anuală de 637.927 lei (151.887 euro), mai mare cu 80% faţă de venitul net încasat în anul precedent. Echivalentul lunar este de peste 53.000 lei sau de peste 12.000 de euro, acesta fiind printre cele mai mari venituri de pe piaţa de capital. Carmen Negoiţă ocupă funcţia de vicepreşedinte al CNVM, însă până în prezent nu şi-a publicat declaraţia de avere pentru anul 2011 pe website-ul instituţiei.
Capital: Băncile din România trăiesc periculos. Dobânzile la depozitele în euro sunt de peste două ori mai mari decât în Ungaria sau Polonia. Diferenţele faţă de dobânzile medii din zona euro sunt şi ele semnificative, însă băncile „se scot“ la comisioane. Băncile din România oferă cele mai mari dobânzi din Europa la depozitele în euro pentru populaţie. Faţă de omoloagele, de multe ori colege de grup financiar, din Ungaria sau Polonia, băncile din România oferă o dobândă pentru depozitele la termen de cel puţin două ori mai mare. Cu o medie la finele lui mai de peste 4% pe an, dobânzile de la noi sunt cu cel puţin 1,4 puncte procentuale mai mari şi decât cele din zona euro.
Adevărul: Afişele şi reţelele sociale, în lupta pentru referendum. În timp ce inamicii lui Traian Băsescu au ocupat oraşele printr-o campanie outdoor agresivă şi foarte vizibilă, preşedintele suspendat este stăpân pe internet. Bătălia dintre Uniunea Social Liberală şi Traian Băsescu se poartă pe toate canalele media, dar cele mai aprige lupte se dau pe străzile oraşelor şi pe internet. Atât Băsescu, cât şi USL au mai multe campanii de comunicare distincte, trei în cazul lui Traian Băsescu şi două în cazul USL, care se desfăşoară pe panourile publicitare şi care au trimiteri în social media.
EVZ: Capcanele unui TVA diferențiată la alimente. Aplicarea unei taxe pe valoarea adăugată (TVA) diferenţiate pentru produsele agricole de la 1 ianuarie 2013 nu este deloc un proces aşa de simplu, cum afirmă guvernanţii, şi s-ar putea nici să nu aducă ieftinirile scontate la alimente. Producătorii din industria alimentară spun că o variantă mai bună ar fi micşorarea directă a TVA la 9%. De altfel, nici n-ar fi exclus ca, până la urmă, guvernul chiar să revină asupra măsurii anunţate iniţial şi să recurgă la această soluţie.
ZF: Sediul ANCOM, zonă de grad zero în telecom în septembrie. O clădire cu mai multe etaje, îmbrăcată în sticlă, situată pe strada Lucian Blaga din cartierul bucureştean Vitan – sediul direcţiei regionale Bucureşti a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), va fi în septembrie „zona zero” a industriei locale de comunicaţii mobile, mai exact locul în care, pe durata a câteva zile, se va hotărî ce operatori vor rămâne pe o piaţă cu o valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro până în anul 2029. În această clădire va avea loc cea mai importantă licitaţie din telefonia mobilă din istoria României şi cea mai mare vânzare de resurse organizată de stat în acest an – care ar putea aduce la buget peste 700 mil. euro, în cazul în care toate licenţele scoase la vânzare vor fi adjudecate.