5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.08.2013

Umbrărescu a depus dosarul la BNR pentru a-şi face bancă, Primul tren electric regional va fi prezentat în toamnă la Craiova, Cum te păcălesc farmaciile pentru a-şi mări veniturile, dar si Bătaia de joc cu fonduri europene. Citeste integral revista presei interne din 26 august. 
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 05:23
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 26.08.2013

Capital.ro: Cum te păcălesc farmaciile pentru a-şi mări veniturile. Farmacişti sau speculanţi? Mulţi români sunt victime sigure ale marketingului agresiv şi ale goanei după profit practicate de marile lanţuri farmaceutice, cauzate în special de faptul statul face plăţi cu întârzieri de peste un an. Odată intrat într-o farmacie, poţi crede că te afli, de fapt, la un stand de cosmetice dintr-un supermarket. Discuţia cu unii farmacişti îţi dă impresia că ai în faţă un vânzător înnăscut, şi nu un om care a jurat că „nu va accepta sub niciun motiv ca activitatea sa să fie utilizată împotriva sănătăţii și vieţii omului”. De cele mai multe ori însă, politica unor lanţuri de farmacii atentează la buzunarul oamenilor, care ajung să plătească pentru medicamente sume mult mai mari decât ar trebui. Lipsa medicamentelor generice de la rafturi, adaosuri comerciale exagerate sau recomandări suplimentare făcute pacienților speculând impasul în care aceştia se află sunt doar câteva metode.

ZF: Umbrărescu a depus dosarul la BNR pentru a-şi face bancă. Omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, 51 de ani, cunoscut drept unul dintre „regii asfaltului”, a înaintat la BNR actele prin care solicită aprobarea pentru a deveni acţionar majoritar de bancă, intenţionând să folosească licenţa ATE Bank România, afirmă surse de pe piaţă. Proiectul constituirii unei noi bănci cu capital privat românesc este condus de Marinel Burduja, fost prim-vice­preşedinte al Raiffeisen Bank, acesta punându-şi în joc reputaţia de veteran al pieţei bancare. Potrivit surselor citate, primele evaluări asupra dosarului depus de Umbrărescu sunt pozitive. BNR cercetează în detaliu orice solicitare privind dobândirea calităţii de acţionar majoritar de bancă.

Gazeta de Sud: Primul tren electric regional va fi prezentat în toamnă la Craiova. Uzina producătorului de locomotive Softronic din Craiova va prezenta în această toamnă primul tren electric regional din România. Aflat într-o vizită la uzina Softronic din Craiova, Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a discutat cu reprezentanți din conducerea firmei despre proiectul care vizează fabricarea unui tren electric regional, în premieră la nivel național. „Am vizitat uzina Softronic și am văzut cum, în halele de la Craiova, prinde contur acest proiect extraordinar al trenului electric regional, un produs cum nu a mai fost fabricat vreodată în România.Este vorba despre o ramă electrică formată din patru vagoane, având peste 150 de locuri, un tren rapid și modern, dotat cu echipamente de înaltă performanță.

EVZ: Bătaia de joc cu fonduri europene. Birocraţia dusă la absurd blochează multe proiecte. Uneori, solicitanţii ratează finanţarea doar pentru că sunt în concediu de odihnă. Ministrul Eugen Teorodovici a întârziat angajarea evaluatorilor pentru proiecte Un caz concret: o fundaţie din România a depus, în anul 2011, un proiect. După doi ani de aşteptare, primeşte de la autorităţi o cerere de completare a documentaţiei, însă în perioada de concedii. Pentru că n-a putut răspunde în timp util, a ratat banii.
Condiţii absurde. La jumătatea anului 2011, Virgil Munteanu, vicepreşedinte şi director general al Fundaţiei „Nadia Comăneci” a depus la Ministerul pentru Societatea Informaţională, proiectul „Dotarea centrului educativ- sportiv MiniMe cu tehnică de calcul pentru oferirea accesului la Internet”.

Adevarul: Românului îi place cash-ul: plătim cu cardul doar o dată pe lună şi retragem numerar de la bancomat o dată la două săptămâni. Obişnuiţi să-şi retragă tot salariul de la bancomat, posesorii de carduri îşi achită foarte rar cumpărăturile direct la comerciant. Plătesc prin card la comerciant, în medie, 130 de lei, dar retrag de la bancomat de peste trei ori mai mult. Românii nu se dezvaţă să folosească numerarul. Deşi numărul de terminale prin care se poate efectua plata direct la magazin (POS – Point of Sale) a crescut până la aproape 127.000 de unităţi, de la 80.000 la jumătatea lui 2008, românii optează foarte rar pentru această variantă. Ei preferă să retragă numerar de la bancomate pentru a-şi achita apoi cu el cumpărăturile. Astfel, posesorii de carduri plătesc doar o dată pe lună direct la comerciant.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...