ZF: Kaufland a detronat Metro după 15 ani. Retailerul german Kaufland, cu afaceri de 5,58 mld. lei (1,31 mld. euro) anul trecut, a devenit oficial cel mai mare jucător din comerţul modern din România după ce rezultatele financiare pe 2011 ale ultimilor doi giganţi din comerţul modern local – Kaufland şi Selgros – au devenit publice pe site-ul Ministerului de Finanţe. Trecerea Kaufland pe prima poziţie nu este însă singura schimbare în top cinci cei mai mari jucători, care au împreună afaceri cumulate de peste 5 mld. euro.
Capital: Ce afaceri imobiliare au în România cei mai mari miliardari ai lumii. Capital a realizat o listă cu cei mai mari zece miliardari ai lumii care au afaceri imobiliare în România. Printre aceştia se numără Gerald Cavendish Grosvenor, al şaselea duce de Westminster şi cel mai bogat proprietar birtanic, Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA, Benjamin de Rothschild, preşedintele băncii Edmond de Rothschild Group şi descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild, David Rockefeller, capul familiei Rockefeller, şi Nathaniel Rothschild, descendent şi moştenitor al ramurii britanice a familie Rothschild. Majoritatea proiectelor în care sunt implicaţi aceştia vizează construcţia de malluri şi locuinţe.
EVZ: CFR pierde trenul în faţa operatorilor privaţi. La prețuri pe jumătate, nimeni nu mai merge cu Naşul. Printr-o Hotărâre de Guvern din 2007, statul a permis CFR-ului să închirieze o parte din structura feroviară şi altor operatori. Iniţial era vorba despre traseele terminale considerate găuri negre pentru CFR, însă, cu timpul, firmele private au acaparat şi linii principale din Oltenia, Moldova și zona de vest a țării. Dacă particularii se rezumă la a pune succesul pe seama eliminării rutelor nerentabile și a călătoriilor frauduloase, ceferiştii spun că este mai mult decât atât: privaţii primesc subvenţii de la stat de două ori mai mari decât primește compania CFR Călători, deși aceasta din urmă are cheltuieli de exploatare mai mari.
ZF – Reapar investiţii în locuinţe: Adama, două blocuri în Titan. Compania de dezvoltare imobiliară Adama, deţinută de grupul austriac Immofinanz, a desemnat firma de construcţii Bog’Art antreprenor general pentru realizarea lucrărilor la două blocuri cu circa 160 de apartamente în cartierul bucureştean Titan, în cadrul proiectelor Optima şi Edenia. Aceasta este una dintre primele investiţii importante începute anul acesta pe piaţa rezidenţială a Capitalei, domeniu în care livrările de locuinţe au scăzut la jumătate faţă de maximul atins în 2008, când în regiunea Bucureşti-Ilfov au fost construite peste 8.300 de locuinţe.
Income Magazine: Afacere de poveste. Piaţa produselor bio – noul boom pentru investitori. Aflată în faza de pionierat, piaţa produselor bio din România este formată 80% din importuri, deşi avem şi noi agricultură ecologică. Mai scumpe decât cele din import, ecologicele româneşti sunt mai apreciate afară, unde puterea de cumpărare este cu totul alta. Şi-au făcut însă loc pe piaţă producătorii şi comercianţii care au ştiut să se diferenţieze şi să aducă sortimente greu de găsit şi în alte părţi. O nişă care creşte de la un an la altul, pentru că Europa Occidentală este flămândă de produse curate.