ZF – China-România în 20 de ani: de la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide. China vine în România după 20 de ani de creştere economică neîntreruptă care au scos-o din statutul de ţară subdezvoltată şi au adus-o la un PIB per capita apropiat de cel al României. Asemenea oricărei mari puteri occidentale, scopul ei este azi să vândă în România echipamente şi tehnologie. Acesta este numai şi numai rezultatul politicilor intensive de industrializare, pe când în România procesul a fost invers în aceste două decenii. În 1990, China avea un PIB per capita de 341 $, iar astăzi are 6.222 $, deci de 18 ori mai mult, în timp ce PIB per capita al României a crescut în aceeaşi perioadă de la 1.650 $ la 8.470 $ per capita, deci de numai cinci ori.
România liberă: Vagoane de marfă de 10 milioane de euro ruginesc la Videle. CFR Marfă a cumpărat platforme pentru transportul camioanelor pe calea ferată, după care a desfiinţat serviciul specializat pentru acest tip de transport. O companie de stat care avea toate atuurile să devină tot mai profitabilă a ajuns, după 15 ani de la înfiinţarea sa, aproape de faliment. Datoriile de 400 de milioane de euro, pe care le-a acumulat, au fost şterse abia după ce au început procedurile de privatizare. Dar cum transferul de proprietate a eşuat, CFR Marfă continuă declinul său financiar.
Capital: TOP 10 exportatori ai României. Primii exportatori ai țării sunt Automobile Dacia și Ford România. Este de apreciat urcarea în clasament a producătorului auto din Craiova, care anul trecut nu se afla în primii 10 exportatori, potrivit datelor remise Capital de Institutul Național de Statistică (INS). Totuși, clasamentul de la finele acestui an ar putea fi diferit de cel pentru perioada ianuarie-august, din cauza faptului că producătorul din Bănie a fost nevoit să oprească producția pentru câteva zile și în septembrie, și în octombrie, și nu este exclusă o măsură asemănătoare și în ultima luna din acest an. printre primii cinci exportatori ai României se află cele două mari companii petroliere: Rompetrol și OMV Petrom. Dacă Rompetrol și-a menținut poziția față de aceeași perioadă a anului trecut, OMV Petrom a reușit să urce de pe poziția 7 (primele 9 luni din 2012) pe locul 4 – clasament pentru primele opt luni din acest an. Raportat însă la întregul an trecut, conform datelor INS, OMV Petrom și-a păstrat poziția.
ZF: Cei mai mari zece jucători au o treime din piaţa de modă. Cei mai mari zece jucători de pe piaţa locală de îmbrăcăminte şi încălţăminte au o cotă de piaţă cumulată de 32,7%, locul întâi fiind deţinut de grupul spaniol Inditex, prezent pe piaţa locală cu şapte branduri, dintre care cel mai puternic este Zara. Spaniolii de altfel sunt singurii care au reuşit să aibă o cotă de piaţă de peste 10%.
EVZ: Câţi români cred că vor trăi din pensie. O mare parte dintre tineri (68% dintre persoanele cu vârsta între 18 şi 35 de ani, care au participat la o cercetare de piaţă) se văd retrăgându-se din activitate înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, potrivit studiului „Cum te pregăteşti pentru bătrâneţe?”, realizat de ING Asigurări de Viaţă, în luna octombrie. Circa jumătate din respondenții cu vârste peste 35 de ani cred că vor fi nevoiți să muncească după pensionare, pentru completarea veniturilor.