ZF: Topul celor mai mari malluri din Bucureşti. Traficul săptămânal al celor mai mari malluri din Bucureşti este de peste 2 milioane de vizitatori, mai mult decât populaţia oraşului. Cele mai mari zece centre comerciale din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de peste 500.000 de metri pătraţi, atrag zilnic aproximativ 300.000 de vizitatori şi vânzări de 3-4 milioane de euro, potrivit unei analize a ZF asupra celui mai amplu fenomen comercial şi social al ultimului deceniu. Pentru cumpărături, la un film, o cafea sau doar o simplă plimbare, fiecare bucureştean ajunge în medie o dată la 5-6 zile în mall, luând în calcul că, potrivit recensământului din 2011, populaţia Capitalei se ridică la 1,68 milioane de oameni.
Capital – Finanțele schimbă modificarea: Cum vor fi obligate firmele să certifice declarațiile fiscale. După suspansul de la începutul anului, Finanțele vin cu lămuriri în cazul certificării declarațiilor de către consultanții fiscali. Spre surprinderea firmelor, avizul devine obligatoriu pentru alte documente decât se așteptau. În ultimele zile, Ministerul Finanțelor a propus noi modificări ale Codului Fiscal, în maniera netransparentă deja cunoscută și criticată mereu, fără rezultat, de mediul de afaceri. Povestea certificării declarațiilor fiscale, care ar fi trebuit să devină obligatorie din acest an, s-a complicat în așa fel, încât a ajuns să sune ca un banc de la Radio Erevan. Pe scurt, certificarea declarațiilor fiscale nu mai este obligatorie, ci opțională. Cu o mențiune: avizul este necesar pentru declarațiile rectificative, însemnând toate declarațiile prin care se corectează sume declarate greșit. Dar, surpriză! Chiar și în absența avizării, administrațiile financiare tot vor primi hârtiile, însă cu o amendă de 2% din diferența de sumă.
Adevărul – Die Welt: Viitorul automobilelor germane se află în România. Centrala Daimler din Stuttgart are mari aşteptări de la directorul companiei „Star-Transmission” (furnizoare de componente pentru industria auto) din România, Bernd Krottmayer. Fabrica din Transilvania ar urma să dea un impuls strategiei de creştere a companiei pentru 2020, astfel încât Mercedes-Benz să devină cea mai cumpărată şi profitabilă marcă de maşini. De asta, concernul introduce noi modele, care fac necesare mai multe mecanisme, care să fie montate la Sebeş. Aici, fabrica va fi construită de Daimler până în 2016, pentru 300 de milioane de euro. „Nu mutăm producţia din Germania, ci preluăm capacităţile suplimentare”, explică Krottmayer.
Capital: Acciza la carburanți, cartoful fierbinte din negocierile cu FMI. În fapt, este o gâlceavă politică, între guvern și președenție, care pare să continue la nesfârșit. Mai exact, este negocierea de anul trecut, prin care președintele Traian Băsescu a cerut ca acciza suplimentară pe carburanți să nu fie introdusă, iar guvernul Ponta a acceptat amânarea cu trei luni. Problema cu FMI a apărut ca urmare a posibilității creșterii deficitului din cauza neîncasării sumelor aferente accizei. Bugetul general pe 2014 are prevăzute venituri de 216,8 miliarde lei și un deficit bugetar de 2,2%.
ZF: Dacia şi Ford au produs maşini de 5 miliarde de euro. Uzinele auto ale Dacia şi Ford au atins anul trecut un nivel record de producţie cu 410.959 de autoturisme asamblate, în creştere cu 22% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor celor două companii. Cumulat, producţia de anul trecut are o valoare de piaţă de 5 miliarde de euro dacă se ia în calcul un preţ mediu de 12.000 de euro, echivalentul a circa 10% din exporturile României din 2013. Anul 2013 reprezintă totodată unul record atât pentru Dacia, cât şi pentru Ford.
ZF: Fondul american HIG negociază curăţarea Volksbank de neperformante de 600 milioane de euro. HIG Capital, o familie de fonduri de investiţii cu cartierul general în Miami, Statele Unite, şi care are în administrare active de peste 13 miliarde de dolari, a negociat cu Volksbank o tranzacţie record pentru preluarea unui pachet de credite neperformante de retail evaluat la 600 mil. euro, inclusiv dobânzi penalizatoare, afirmă surse de pe piaţa bancară. În tranzacţie ar fi implicat şi gigantul german Deutsche Bank, care ar asigura finanţarea tranzacţiei. Cele două părţi nu au putut fi contactate pentru comentarii. Dacă tranzacţia s-ar realiza, Volksbank ar încasa circa 15-20% din valoarea creanţelor cedate, în condiţiile în care este vorba în principal despre credite ipotecare garantate cu locuinţe. Pachetul de 600 mil. euro include creditele în valoare nominală plus toate dobânzile şi penalizările acumulate.