5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 27.03.2012
Finantistii: Bisericile capitalismului s-au lepadat de Fisc. De teama de a nu se pune rau cu slujitorii Domnului, institutiile statului ignora realitatea facandu-se ca nu observa cum, sub umbrela unei legislatii interpretabile, religia s-a transformat intr-un adevarat business. Prin neimpozitarea activitatilor si proprietatilor detinute de biserici, statul pune umarul la dezvoltarea acestei afaceri. O face pe spatele contribuabilului mirean, permitand ca de la bugetul public sa fie alocate anual sume uriase pentru plata personalului clerical si neclerical, dar si pentru constructia unor noi lacasuri de cult. In Romania sunt inregistrate oficial 18 culte religioase. Potrivit legislatiei in vigoare, toate beneficiaza de scutiri de taxe si impozite.
EVZ: Marius Coltuc: „Băncile sunt mai dispuse la negocieri”
Ce costuri în plus au presupus aceste clauze considerate de instanţă abuzive?
Marius Coltuc: De exemplu, clienţii BCR şi Volksbank aveau un comision de administrare şi unul de risc, eliminate prin hotărârile instanţei. Pentru acestea, fiecare client a plătit, în medie, în jur de 2.000 de euro în plus. Dacă ne referim numai la Volksbank, care modifica şi marja dobânzii, avem pierderi medii de 6.000 – 7.000 de euro.
Unele bănci au introdus costul comisioanelor ilegale în cel al altor costuri legale. Ce se poate face? Dacă sunt comsioane redenumite, le considerăm abuzive.
Daily Business: Vrei jobul, dar esti prea bun: De ce resping companiile candidatii supracalificati. De regula, atunci cand suntem respinsi la un interviu ne asteptam ca unul dintre motive sa fie lipsa de experienta sau absenta unor atestate din CV. Exista insa cazuri in care angajatorul spune „Nu” pentru ca esti supracalificat. Pe scurt, chiar daca tu vrei sa te angajezi pe un post sub profilul tau, angajatorul nu te lasa. Specialistii spun ca supracalificarea are legatura cu profilul schitat de angajator. „La lansarea proiectului, avem mereu o discutie de calibrare cu clientul apropo de definitia pe care si-o face despre experienta relevanta sau dorinta pentru post”, a spus Raluca Parvu, senior consultant in cadrul companiei de consultanta in management si resurse umane, BPI Group.
Adevarul.ro: Managerii Sănătăţii fac achiziţii bolnave. Aparatură medicală de ultimă generaţie rugineşte nefolosită în subsolurile spitalelor din ţară şi din Capitală. Anul trecut, inspectorii Curţii de Conturi au verificat cum au fost gestionate, în 2010, bugetele a 195 de instituţii medicale. Raportul consemnează că 32 de spitale din Bucureşti şi din ţară deţin fără să folosească aparatură performantă, de milioane de euro. Asta, în condiţiile în care sistemul este subfinanţat cronic, iar calitatea actului medical este la cote de avarie. Două sunt motivele invocate de managerii spitalelor: lipsa de spaţii corespunzătoare şi de personal calificat. Curtea de Conturi a stabilit că valoarea totală a aparaturii medicale achiziţionată, dar nefolosită, se ridică la 16,8 milioane de lei (4,2 milioane de euro).
ZF.ro: Spaniolii se apropie de finalizarea Hotelului Cişmigiu, după investiţii de 15 milioane de euro. Compania spaniolă de dezvoltare imobiliară Hercesa, care a cumpărat în urmă cu aproape opt ani clădirea fostului hotel Cişmigiu din centrul Capitalei, se apropie de finalizarea lucrărilor de renovare şi consolidare, noua faţadă a imobilului fiind dezvelită ieri. Spaniolii vor finaliza lucrările chiar în anul în care clădirea împlineşte 100 de ani. Investiţiile de 15 milioane de euro vizează transformarea imobilului lăsat în paragină la începutul anilor 2000 într-un hotel de patru stele cu 60 de camere, în timp ce la primele etaje sunt amenajate spaţii comerciale şi de birouri.