5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 27.06.2014
Hotnews – Surse: Gazprom, in negocieri pentru achizitionarea unei participatii de aproape 25% la OMV, care controleaza Petrom. Gazprom (Rusia) se afla in negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpara o participatie de 24,9% in compania de petrol si gaze naturale OMV (Austria), a declarat o sursa apropiata discutiilor pentru Reuters. Zvonul apare dupa ce sefii Gazprom si OMV au semnat marti la Viena, in prezenta lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream, Austria „sfidand” UE”, dupa cum a comentat presa. In cazul in care negocierile au succes, acordul ar aprofunda relatiile deja controversate dintre Austria si Rusia. Amintim ca OMV este actionar majoritar Petrom.
ZF – Anomalia statistică a şomajului: De ce are România şomaj de 7% şi Spania de 26% când în ambele doar unu din trei locuitori lucrează. România are o rată a şomajului de doar 7% la o populaţie de 20 de milioane de persoane din care 6 milioane lucrează cu sau fără forme legale, în timp ce în Spania şomajul este de 26%, în contextul în care aproape o treime din populaţia Spaniei (14 din 46 de milioane de persoane) are statut de salariat. În Polonia, unde tot 31% din populaţia stabilă lucrează, şomajul este de peste 10%, în timp ce în Italia, care are o rată mai mică a populaţiei angajate, de 28% din totalul locuitorilor, şomajul depăşeşte 12%, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor din 2013 publicate de Eurostat. Cum se explică şomajul scăzut din România, care cuprinde doar 700.000 de oameni, în contextul în care 2,6 milioane de persoane apte de muncă nu sunt nici şomeri, dar nici salariaţi?
Bursa – Piperea: „Adunarea creditorilor a condiţionat împrumuturile pentru Oltchim”. RCS&RDS vrea să împrumute Oltchim cu 1,5 milioane de euro. Creditorii Oltchim au respins, în adunarea din această săptămână, ofertele de creditare aduse de administratorii combinatului, ne-au spus mai multe surse din societate. Este vorba despre un împrumut de 15 milioane de euro acordat de companiile chineze interesate de Oltchim şi de încă 10 milioane de euro de la RCS&RDS, Alro şi Bulrom, conform surselor noastre. Avocatul Gheorghe Piperea, care este unul dintre administratorii combinatului, ne-a explicat: „Majoritatea creditorilor a dat vot pozitiv dar cu condiţii. Noi a trebuit să-l considerăm vot negativ conform legislaţiei în vigoare. Vom relua votul săptămâna viitoare, probabil pe miercuri-joi, pentru ca pre-contractele de împrumut să se adapteze la cerinţele creditorilor, iar AAAS să îşi ajusteze poziţia.
Adevărul – „Famiglia” lui Romeo Stavarache: Cum învârtea baronul de Bacău şpăgile prin trusturi de presă „de casă” şi prin şeful fondurilor europene din Moldova. Potrivit DNA, ADRNE a aprobat în 2008 un contract în valoare de 54 de milioane de lei pentru firma SC Asero SRL, deţinută de Căşuneanu. Scopul finanţării a fost construirea în municipiul Bacău a unui „centru financiar şi de management al afacerilor“. Ulterior, Stavarache şi Apostol ar fi condiţionat eliberarea certificatului de urbanism pentru ridicarea clădirii de virarea unor sume de bani în conturile Asociaţiei „Top Sport“ şi a societăţii Ligone International SRL Suceava (n.r. – administrată de Liviu Goian). Căşuneanu, care este şi el urmărit penal în această speţă, pentru dare de mită, a virat către cele două entităţi, în total, 819.245 de lei.
Capital: Unde se duc banii din poliţa de asigurare. Compania de asigurare încasează suma reprezentând contravaloarea contractului. Cum este structurată această sumă? Ea include, în primul rând, prima la risc (asociată daunelor viitoare şi calculată pe baza istoricului) şi care diferă, de la firmă la firmă, şi în funcţie de tipul produsului.
ZF: Încasările bugetare rămân decuplate de creşterea economică. Preşedintele Consiliului Fiscal anticipează rectificări bugetare negative. Veniturile bugetare – unul dintre cei mai urmăriţi indicatori – au avut în primele cinci luni ale anului o evoluţie dezamăgitoare, înregistrând o creştere de doar 3,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, jumătate din ritmul anticipat pentru acest an. Această evoluţie prefigurează rectificări bugetare negative în cazul în care în perioada următoare nu se va îmbunătăţi colectarea, avertizează preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru.