Capital: Băncile se aliază pentru a arunca bani în piaţa imobiliară. Băncile şi-au recăpătat apetitul de finanţare a proiectelor imobiliare, dar împrumută cu greu peste 30 mil. euro. Pentru a susţine dezvoltări de anvergură, care depăşesc 80 mil. euro, se formează consorţii de câte trei bănci, în vederea împărţirii riscului. Cele mai mari nouă credite acordate în ultimul an pentru noi dezvoltări şi achiziţii imobiliare depăşesc valoarea de 740 mil. euro şi sunt susţinute, cu precădere, de băncile austriece şi cele ungureşti, conform informaţiilor colectate de Capital. În ciuda unui volum mai consistent decât în anii precedenţi, trebuie menţionat că primele două credite, ca mărime, au o pondere de 63% în total şi doar AFI Europe a obţinut trei împrumuturi de circa 290 mil. euro. Majoritatea acestor credite au fost accesate în ultimele luni.
ZF: Cel mai mare dezastru din asigurări. Falimentul Astra: 1.400 de salariaţi, 500 de milioane de lei active, 1,8 milioane de clienţi. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus ieri capăt unei istorii de 25 de ani, prin decizia de dizolvare a companiei şi deschidere a procedurii de faliment în cazul Astra Asigurări, compania omului de afaceri Dan Adamescu, care până acum doi ani era cel mai mare asigurător din piaţă. „S-au explorat toate variantele, nici nouă nu ne convine situaţia, ne pare rău ca nu am putut salva Astra, cu toate că eram mai optimist în urmă cu ceva vreme. Opţiunile acţionarului au fost totul sau nimic, a fost prea lacom”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.
Digi24: La Craiova s-ar putea fabrica încă un model Ford. Ford ar putea anunţa în toamna aceasta aducerea unui nou model în fabrica de la Craiova. Pe lângă B-Max ar urma să fie produs în România şi modelul Ford EcoSport, care acum este adus în Europa din India. Însă decizia ar putea fi luată în funcţie de discuţiile pe care le poartă cei de la Ford cu reprezentanţii guvernului. Americanii ar fi adus în discuţie ideea unui nou ajutor de stat, însă marea lor doleanţă este infrastructura.
Romania Libera: Troc bisericesc: impozite pentru retrocedări masive. Biserica Ortodoxă a condiționat impozitarea unor venituri de retrocedarea unor terenuri, clădiri, păduri, multe dintre ele făcând obiectul unor procese cu statul român. În acest moment, nici un venit obținut de Biserica Ortodoxă Română nu este impozitat. În acest context, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că la sfârșitul anului – când se va construi bugetul pe 2015 – ar putea exista o discuție cu reprezentanții BOR pentru impozitarea unor venituri. O asemenea intenție a mai existat și în 2013, fiind vizate clădirile și terenurile busericii, dar ea nu s-a mai materializat.
Avocatnet: Datele din cazierul fiscal iti pot aduce Fiscul in control, chiar si la 10 ani dupa ce au fost sterse. Fiscul va organiza un istoric al contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal, iar informatiile vor fi pastrate timp de zece ani pentru a fi folosite in realizarea analizei de risc, pe baza careia sunt selectati contribuabilii supusi inspectiei fiscale. Practic, cei care au incalcat legislatia fiscala, contabila si vamala sau disciplina financiara vor fi pasibili de control din partea Fiscului chiar si la zece ani dupa ce faptele le-au fost sterse din cazierul fiscal.