5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 27.09.2012
ZF: Harta industriei chimice şi petrochimice româneşti: ce a fost şi ce a mai rămas. Din cele 21 de combinate chimice şi petrochimice mari care funcţionau în România la sfârşitul anilor ’90, 15 au fost falimentate sau închise în ultimii 15 ani. Unele dintre ele au ajuns direct la fier vechi, iar în locul lor s-au proiectat complexuri imobiliare, altele au fost vândute pe bucăţi şi preluate de Ioan Niculae, iar în prezent funcţionează sub alte nume, cu scheme de personal restrânse. Închiderea Oltchim Râmnicu Vâlcea în luna august, chiar înainte de privatizare, aduce în prim-plan dezastrul din industria chimică românească, decimată după Revoluţie, fie din cauza problemelor mari de mediu, fie din cauza necompetitivităţii şi a administrării defectuoase.
Capital: Cel mai bine plătit poliţist din România: De aproape trei ori mai mult decât un ministru. Inspectoratul General al Poliției a publicat pe site-ul său situația veniturilor nete achitate angajaților din cadrul instituției. Conform acestui raport, unul dintre cei patru adjuncți ai inspectorului general a primit în august nu mai puțin de 11.895 de lei (echivalentul a peste 2.600 de euro la un curs de 4,5 lei) , fiind cel mai mare salariu din toată Poliţia Română. Mai mult chiar și decât șeful acestuia, care a încasat 8.532 de lei în luna august.
Income Magazine: Cele mai mari salarii pentru juniori. Primul loc de muncă este asociat, în mod tradiţional, cu ore lungi şi istovitoare petrecute în spatele calculatorului, responsabilităţi mărunte şi salarii mici. Mitul este doar pe jumătate adevărat şi se aplică numai anumitor domenii şi meserii. Sunt însă şi sectoare din economie în care un angajat fără experienţă poate câştiga chiar din primul an cât altul după cel puţin cinci.
Capital: Gândeşte-te de două ori înainte de a spune „DA” propunerilor băncii. V-aţi trezit vreodată cu cardul gol fără să ştiţi motivul? Nu daţi vina pe memorie, este posibil să vă fi abonat, din greşeală, la serviciul direct debit al băncii. Ca în orice relaţie care devine serioasă, e bine să te gândeşti de cel puţin două ori înainte de a spune da băncii. Mai ales de când, în lipsa unei activităţi măcar modeste de creditare, băncile încearcă tot felul de inovaţii şi parteneriate pentru a-şi majora veniturile.
Finanţiştii: Criza dubleaza afacerile de pe piata neagra. In Romania contrabanda e evaluata la peste 1,5 miliarde de dolari. Valoarea totala a afacerilor derulate la nivel mondial pe pietele informale (asa-numita „piata neagra”, necontrolata de stat si nefiscalizata) aproape ca s-a dublat in perioada crizei. Piata neagra a crescut de la 1.000 de miliarde de dolari in 2008, la 1.800 in prezent, potrivit datelor Global Black Market Index, un indice calculat de portalul economic havocscope.com.