5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 27.11.2013
ZF: SIF-urile ar putea primi undă verde să se cumpere între ele. Societăţile de investiţii financiare, celebrele SIF-uri care au apărut la începutul anilor ‘90, când au preluat 30% din economia naţională, au cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară să elimine restricţiile care le împiedică să-şi cumpere una alteia acţiunile, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată în curând, potrivit unor surse din piaţă familiare cu aceste discuţii. Conform regulamentelor în vigoare, SIF-urile nu au voie să-şi cumpere acţiunile între ele, deşi toate celelalte fonduri de investiţii locale pot să investească în alte fonduri similare. De asemenea, SIF-urile pot cumpăra acţiuni la Fondul Proprietatea (FP). Pe termen scurt, asta ar însemna creşterea cererii pentru titlurile SIF-urilor, deoarece achiziţiile încrucişate de acţiuni ar echivala cu programe de răscumpărare şi ar susţine cotaţiile acestora pe bursă. În ultima lună, SIF-urile au înregistrat creşteri de peste 10%.
Capital: Cum decontează clienţii datoriile firmelor de asigurare? Societăţile care îşi concentrează afacerile în jurul poliţei RCA datorează sume importante către alţi asigurători. O parte a acestor datorii sunt disputate deja în instanţe. Situaţia regreselor este una dintre principalele probleme pe agenda societăţilor de asigurare care domină piaţa poliţelor auto, generând discuţii aprinse în întâlnirile la nivel de conducere executivă. Este vorba de datorii de zeci de milioane de lei pe care cei mai importanţi jucători din piaţa CASCO le au de recuperat de la asigurătorii care îşi construiesc afacerile în jurul poliţei RCA. De unde vin aceste datorii semnificative? O parte a şoferilor loviţi în accidente rutiere aleg, din diverse motive, să-şi repare maşina utilizând poliţa CASCO, fără a mai aştepta ca societatea care a emis RCA către şoferul vinovat să achite respectiva reparaţie.
ZF: Chinezii îi invită pe români să echilibreze deficitul balanţei comerciale cu produse agricole. Noi am prezentat Chinei standuri cu vinuri, şuncă, războaie de ţesut, eugenii şi ceapă, ei au adus laptopuri, tablete şi walkie-talkie rezistente la apă. Li Keqiang, premierul Chinei, a doua mare putere economică a lumii în acest moment, a anunţat ieri într-o conferinţă cu peste 1.000 de participanţi desfăşurată la Palatul Parlamentului că direcţiile de dezvoltare în perioada următoare cu Europa Centrală şi de Est sunt importul de produse agricole din regiune, investiţia în proiecte de infrastructură şi furnizarea aferentă de echipamente şi tehnologii.
Capital: Peste 5.000 de avocați bucureșteni riscă să fie excluși din profesie. Baroul București a făcut publice săptămâna trecută două anunțuri prin care semnalează problemele apărute în cadrul Baroului și avertizează că nu mai puțin de 5.120 de avocați riscă să își piardă dreptul de a profesa, după ce nu și-au îndeplinit obligațiile profesionale, informează avocatura.com. Mai exact, primul anunț publicat pe site-ul Baroului București atrage atentia supra faptului că în ședinta din data de 18.11.2013, Consiliul Baroului București a constatat că 2.014 avocați nu și-au îndeplinit obligațiile profesionale privind plata taxelor și contribuțiilor la bugetul Baroului București/Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și al Filialei Casei de Asigurări a Avocaților București.
Hotnews – Document CE: Romania a suferit corectii financiare de 139 de milioane de euro in anul 2012. Spania – peste 2 miliarde de euro. Romania a suferit corectii financiare de 139 de milioane de euro puse in aplicare in anul 2012, insa Spania a fost statul cel mai afectat, cu peste 2 miliarde de euro, corectii financiare, la absorbtia fondurilor comunitare, potrivit Raportului financiar al Uniunii Europene pe anul 2012, publicat marti de Comisia Europeana. Corectiile financiare aplicate impotriva Romaniei in anul 2012 sunt de aproape trei ori mai mari decat cele suferite in anul 2011 de tara noastra, cand se inregistrasera 53 de milioane de euro.