5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 27.12.2012
Gândul: Cum poate face rost Guvernul de 7 mld. euro pentru reducerea taxelor. Cât pierde România pe zi din cauza evaziunii fiscale. Cea mai importantă sursă de venituri şi cea mai puţin folosită, de către toate guvernele României de până acum, este reducerea evaziunii fiscale. În timp ce statul român colectează, în total, taxe şi impozite de circa 32 de euro la fiecare 100 de euro din economie, media UE este de 44 de euro la fiecare 100 de euro din PIB, în condiţiile în care fiscalitatea din România este mai ridicată decât în alte state. Dacă Guvernul, prin Fisc, Garda Financiară şi prin Administraţia Vămilor ar reduce măcar cu o treime evaziunea fiscală din România, estimată de Consiliul Fiscal ca fiind de până la 15% din PIB, atunci veniturile la bugetul general consolidat ar fi cu aproape 7 mld. euro euro mai mari.
Capital: De ce vrea Guvernul un megasupraveghetor? Societăţile de asigurare din România se tem că graba cu care Guvernul vrea să construiască gigantul ar putea genera disfuncţionalităţi. Noua structura ar urma să înglobeze supravegherea pieţelor de asigurări, de pensii private şi de capital, crearea ei ducând, implicit, la desfiinţarea structurilor specializate, și anume CNVM, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Cele trei pieţe adună tranzacţii anuale de peste 6 mld. euro.
ZF – Alarmă verde: Anul 2012 este primul din ultima decadă în care investiţiile în energie regenerabilă au scăzut la nivel mondial. Anul acesta este primul din ultima decadă în care investiţiile în energia verde au scăzut, printre cauze numărându-se reducerea subvenţiilor acordate industriei de profil în SUA şi Europa, două dintre cele mai mari pieţe de energie regenerabilă, scrie Financial Times. Companiile, investitorii şi guvernele au cheltuit, probabil, cu 10% mai mai puţin cu energia din surse regenerabile anul acesta decât în 2011, potrivit datelor analiştilor de la Bloomberg New Energy Finance, care vor publica curând rezulatele analizelor privind evoluţiile din acest an.
Adevărul: Lucian Isar, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR. Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR. Numirea vine după ce postul i-a fost oferit moderatorului Antena 3 Niels Schnecker. În august, Isar a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, în urma unor dispute cu premierul Victor Ponta. Locul lui a fost luat de vicepreşedintele liberal, Mihai Voicu.
ZF: După Africa şi Orientul Mijlociu, Tender extinde afacerile în Cuba şi America de Sud. „Compania Naţională de Petrol din Cuba – Cupet are în operare de 200 de unităţi de pompare produse de Vulcan înainte de ’90. Pompele se folosesc când presiunea naturală începe să scadă. Au lucrat la nişte proiecte de realizare a pompelor pe cont prorpiu, dar nu le-a reuşit. Am propus să înfiinţăm o unitate mixtă în Cuba, în care ei vor realiza partea primară de turnare şi forjare, iar reductoarele se vor face tot în România, la Vulcan, şi vor fi asamblate acolo”, a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender, care deţine grupul Tender, din care face parte şi Vulcan Bucureşti. Omul de afaceri a arătat că în Cuba nu se va produce doar pentru piaţa locală, pompele urmând să fie exportate şi pe pieţele din America de Sud, inclusiv în Venezuela, unde există cerere pentru astfel de echipamente.