5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 28.03.2013

Economica.net
28 03. 2013
newspaper_2_83441100

ZF: Topul celor mai mari firme de insolvenţă. Cine face cei mai mulţi bani din restructurarea sau falimentul altora. În cei aproape cinci ani de când mediul local de business se confruntă cu un picaj al pieţelor fără precedent în ultimele decenii, o nouă breaslă de consultanţi a prins cheag, şi anume practicienii în insolvenţă, domeniu în care cele mai mari 34 de firme au realizat anul trecut venituri de peste 100 de milioane de lei (22,5 mil. euro), potrivit datelor centralizate de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).

Capital: Un sibian ajuns manager de proiecte la BMW: “România are nevoie de cercetare”. Inovațiile contează enorm în industria auto și acestea pot fi șansa României de a intra în lumea marilor țări producătoare de mașini, este părerea inginerului Heinrich Petra, actual colaborator al BMW în zona cercetare-dezvoltare. S-a născut în 1944 la Săliște, lângă Sibiu, a studiat la Cluj, Brașov și München, a lucrat la mari companii auto precum ZF Friedrichshafen, Mini, Linde și Valmet, iar acum colaborează cu managementul BMW în zona de cercetare-dezvoltare. Povestea lui Heinrich Petra, un sibian care a părăsit România încă din
1971 pentru a-și urma visul, este o adevărată lecție de viață.

ZF: Ritm de melc la autostrăzi, deşi vremea a fost favorabilă. Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din ţară, cu o lungime cumulată de circa 250 de kilometri, au consumat deja 1 miliard de euro din cele 1,8 miliarde de euro cât ar urma să coste în final, dar sunt foarte departe de finalizare. Ritmul de construcţie a încetinit puternic în perioada 1 februarie – 1 martie, în ciuda faptului că vremea a fost bună şi ar fi trebuit să impulsioneze reluarea lucrărilor. Reducerea ritmului de lucru survine şi în contextul în care investiţiile programate pentru anul acesta în infrastructura rutieră sunt destul de mici.

Capital: Imobilele „fantomă” ale Bucureştiului: Topul celor mai goale clădiri de birouri. Sectorul de birouri s-a confruntat recent cu prima insolvenţă a unui complex de afaceri de proporţii. Acest caz a repus pe tapet problema clădirilor care au mai bine de jumătate din spaţii goale. Considerat vedeta pieţei imobiliare, pentru că a avut cel mai puţin de suferit de pe urma crizei, sectorul birourilor nu a fost ocolit de proiecte păguboase. La sfârşitul anului trecut, circa 29 de hectare de spaţii de birouri erau goale, ceea ce reprezintă 15,2% din stocul total de 1,93 mil. mp existent la nivel de piaţă.

România liberă: Investiţia de la Obârşia Lotrului. O răfuială politică de 34 milioane de euro. Una dintre cele mai noi pârtii de schi din România, care a costat statul 34 milioane euro, suferă de pe urma nesăbuinţei politicienilor, dar şi a duşmăniei dintre aceştia. Fără o infrastructură adecvată, investiţia iniţiată de Elena Udrea la Vidra – Obârşia Lotrului nu-şi va atinge niciodată potenţialul turistic.  Constructorul, compania Acomin, mai are de primit pentru execuţia pârtiei suma de 11,8 milioane de euro din totalul de 32 de milioane de euro, valoarea totală a contractului. Dan Faur, patronul companiei, spune că s-a împrumutat de la bănci pentru a putea finaliza domeniul schiabil Vidra – Obârşia Lotrului în speranţă că, ulterior, Ministerul Turismului îi va achita restul sumei restante.