ZF: România a plătit deja dobânzi de 1,6 mld. euro către FMI şi UE. Cât 320 km de autostradă. „Împrumutul salvator“ de 20 mld. euro mănâncă acum din spaţiul fiscal pentru autostrăzi, căi ferate şi spitale. BNR şi Finanţele au luat efectiv 17,9 mld. euro şi au de dat înapoi 21 mld. euro. „Centura de siguranţă“ pe care România şi-a pus-o în urmă cu patru ani sub forma uriaşului împrumut de 20 mld. euro negociat cu FMI şi UE a scos până acum 1,23 mld. euro din Trezoreria statului, din care 700 mil. euro au reprezentat numai dobânzile şi comisioanele (57%). Alte 4 mld. euro au fost achitate deja de BNR, incluzând dobânzi de peste 900 mil. euro, potrivit datelor băncii centrale.
Adevărul: Dan Şova: Luni sau marţi desecretizăm contractul cu Bechtel, apoi Corpul de control intră la CNADNR. Desecretizarea contractului cu Bechtel ar putea avea loc vineri, luni sau marţi, în funcţie de obţinerea unor semnături, iar apoi Corpul de control va intra la CNADNR pentru a verifica acel contract, a declarat, joi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, la Realitatea TV.
Capital: În străinătate, cu cardul, acasă, cu cash. În ciuda tendinței descrescătoare a cardurilor, românii au ajuns să cheltuie la POS-urile din străinătate dublul sumei lăsate la magazine de străinii care vizitează România. Românii sunt mult mai cheltuitori în perioadele de vacanță sau în deplasări externe decât sunt turiștii sau oamenii de afaceri străini care vin în România. Cel puțin așa arată statisticile BNR în privința cheltuielilor pe card și a retragerilor de la ATM efectuate de cele două categorii de clienţi. Astfel, pe parcursul anului 2012, valoarea retragerilor efectuate de cetățenii români în străinătate a fost de 2,08 miliarde de lei, în timp ce plățile la POS-urile din străinătate au ajuns la 4,81 miliarde de lei.
ZF: Logan I a crescut pe piaţa internă, Logan II se bazează pe exporturi. Cea de-a doua generaţie a Logan se vinde de două ori mai bine faţă de Logan I datorită exporturilor, şi nu pe fondul cererii de pe piaţa internă, în condiţiile în care economia românească încă se târăşte în criză. „Logan 2004 era un nou-intrat pe pieţe şi era normal să aibă nevoie de un timp de dezvoltare a performanţelor pentru a fi luat în calcul la nivel european. Logan 2013 este deja un produs calificat, cunoscut, cerut de pieţe, ceea ce reprezintă un avantaj pentru cea de-a doua generaţie“, a spus Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia.