ZF: Când România plânge după infrastructură, investiţiile statului au ajuns la minimul ultimilor 10 ani. Guvernul Ponta majorează salariile, dar ignoră complet investiţiile, cele care pot asigura creşterea economică nu doar pentru prezent, ci şi pentru viitor. Guvernul Ponta a anunţat un excedent bugetar record de 1% din PIB (7 miliarde de lei), în primele şapte luni din an, bani din care vor fi majorate şi salariile, dar, în aceeaşi perioadă, a dus investiţiile din buget (cheltuielile de capital) la cel mai jos nivel din cel puţin ultimii 10 ani – doar 0,7% din PIB.Într-o vreme în care economiştii spun că banii trebuie să meargă cu prioritate spre investiţii în şcoli, spitale, drumuri, pentru a asigura o creştere economică viitoare, componenta de investiţii a fost complet uitată de guvern, care a scăzut investiţiile din buget de la 4,2% în anul de dinaintea preluării guvernării, 2011, la 2,5% anul trecut.
Adevarul: Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. Clienţii au mai multe opţiuni. Odată cu anunţul privind intrarea companiei în faliment, foarte mulţi clienţi se întreabă ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. „Adevărul“ vă prezintă care sunt cele opţiunile disponibile. În primul rând trebuie precizat că, deşi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că societatea intră în faliment, procedura judiciară nu a fost deschisă efectiv.
Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. Daune plătite de companie
Acest lucru se va întâmpla în 10-20 de zile, după ce va fi înaintată o cerere în acest sens în instanţă.
Capital: Încă trei ani de calvar pe Centura Capitalei. Din vara anului 2018, șoferii vor putea circula pe patru benzi pe toată lungimea variantei ocolitoare a Bucureștiului, spun oficialii CNADNR. În ultimii opt ani, s-a realizat doar un sfert din lucrări. Centura Bucureștiului, cea mai aglomerată șosea din România – cu o medie zilnică anuală de 150.000 de autovehicule -, a devenit pericol public pentru șoferi. Dacă în partea de sud, gropile și denivelările din asfalt duc la accidente grave, pe partea de nord, din cauza lucrărilor abandonate sau întârziate, șoferii stau la cozi ce se întind pe mulți kilometri. Reabilitarea și lărgirea șoselei de centură a Capitalei se dezbate, încă din anul 2002, la Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).
Deutsche Welle: Romania nu poate evita problema refugiatilor. Romania, ca tara mica si relativ saraca, nu poate avea ambitia unei responsabilitati globale ca Germania, Franta sau Marea Britanie, dar poate aborda problema din perspectiva morala. Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat joi o sedinta a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta pe tema refugiatilor. Romania nu este deocamdata o tara de destinatie, dar ar putea deveni daca situatia se agraveaza. In orice caz, in calitate de membra a UE, Romania va lua parte la deciziile privitoare la criza refugiatilor si, implicit, va fi nevoita, la un moment dat, sa asume anumite poveri. Deocamdata, subiectul, care provoaca o mare neliniste in tarile occidentale, suscita la Bucuresti consideratii pur teoretice.
EVZ: De ce nu merg românii în sejururi de 160 de lei la mare. De mai bine de 14 ani, în perioada de extrasezon pe Litoral se derulează programul „Litoralul pentru toți”. Deși prețurile pentru un sejur pornesc de la 159 de lei, cererea este tot mai slabă. Gradul de ocupare este infim în fiecare an pentru „Litoralul pentru toți”, care începe pe 31 august și se încheie pe 11 octombrie. Un program care, acum 14 ani, punea la bătaie 12.000 de locuri de cazare și-a redus acum oferta la o treime. Nici măcar în noile condiții românii nu cumpără sejururile. Dacă primăvara s-a accesat doar 10 – 15% din ofertă, în primele săptămâni din mai, gradul de ocupare a crescut ușor în luna iunie.