5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.11.2012

Economica.net
29 11. 2012
newspapercoffee_74145300

ZF: Radiografia economiei româneşti: 590.000 de firme, 226 de mld. euro afaceri totale, 250.000 de firme pe pierdere, 228.000 de firme pe profit. Rezultat final, profit de 1,6 mld. euro. Doar 10 companii au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri mai mare de un miliard de euro, iar jumătate dintre acestea au înregistrat profit, restul fiind pe pierdere, arată o analiză a ZF pe baza datelor din studiul realizat de compania Expense Reduction Analysts România (ERA), care asigură servicii de management al costurilor, achiziţiilor şi lanţului de furnizare.

EVZ: Ultima ţeapă dată de Cristian Sima, înainte de fuga din ţară. Afacerile cu firme fantomă se întorc împotriva milionarilor din România. Brokerul- fugar, Cristian Sima (51 de ani), a dat o ţeapă unui off-shore cipriot cu o lună înainte de a dispărea. Astfel, amănunte inedite ies la iveală despre un împrumut de 1.760.000 de lei, aproximativ 400.000 de euro, luat de Cristian Sima de la societatea Tatika Investments Limited din Nicosia (Cipru), în două procese deschise la Bucureşti. În ultimii trei ani, presa a dezvăluit că în spatele acestei societăţi s-ar afla oamenii de afaceri Puiu Popoviciu, Nicolae Badea şi Radu Dimofte.

Capital: Câţi bani se fac din tigăile vândute la televizor. când retailul clasic s-a dus la vale, piaţa produselor vândute prin intermediul celebrului teleshopping a crescut cu peste 20%, în fiecare an din 2008 încoace. Şi tot în creştere este şi spaţiul pe care îl ocupă firmele de teleshopping în grilele televiziunilor. Tigăile la preţ redus le-au luat minţile românilor, indiferent că se îmbulzesc la deschiderea vreunui nou hipermarket sau că stau comod, acasă, în faţa televizorului, cu telecomanda în mână. În topul vânzărilor este, de departe, tigaia minune Dry Cooker, comercializată de compania slovenă Studio Moderna, care deţine serviciul de teleshopping Top Shop. (Se vând mai mult de 500 de astfel de tigăi într-o singură zi).

Income Magazine: Interviu cu şeful IKEA România. Cornel Oprişan conduce, din 2007, IKEA România, unul dintre cei mai cunoscuţi retaileri de mobilă. Deschis şi amuzant, Cornel Oprişan face o analiză a preferinţelor pe care le au românii atunci când vine vorba despre achiziţionarea de mobilă, dar împărtăşeşte şi secretul unei creşteri constante a vânzărilor, în ciuda crizei economice pe care fiecare dintre consumatorii români o resimte.

Adevărul: Afacerea la români: zero profit, zero angajaţi, zero vânzări. Statisticile oficiale arată că, în 2011, 61% din firme nu au realizat profit, 43% nu au avut niciun angajat şi 30% au declarat o cifră de afaceri egală cu zero. Rata profitabilităţii a coborât la 0,5%. Orice ţară are câte un grup de firme care nu realizează nici vânzări, nici profit şi nu au niciun angajat. În România, acest grup este însă majoritar, dacă nu chiar predominant. Asta au descoperit specialiştii companiei de consultanţă Expense Reduction Analysts (ERA), uitându-se pe bilanţurile depuse de firmele româneşti la Ministerul Finanţelor.