5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.11.2014

Dacă firmele nu plătesc contribuţiile la stat, angajaţii rămân fără asigurare, Salariul minim se îndreaptă vertiginos spre 1 euro pe oră: Cum câștigă statul mai mult decât salariatul, Pariul de 150.000 de euro al fiicei lui George Copos. Vrea să dea lovitura în România şi în străinătate, dar si Încălzirea, scumpă şi greu de suportat de către români. Citeste integral revista presei din 28 noiembrie.
Economica.net - vin, 28 nov. 2014, 07:05
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 28.11.2014

Capital: Dacă firmele nu plătesc contribuţiile la stat, angajaţii rămân fără asigurare. Dacă firmele nu plătesc contribuţiile, angajaţii rămân fără asigurare. Pierd vechimea în muncă, serviciile gratuite de sănătate sau concediile medicale. Din păcate, salariaţii au puţine mijloace să prevină aceste riscuri din cauza raportului de forţe plătitori- stat- beneficiari rezultat din legislaţie. Există multe situaţii în care salariaţii descoperă cu stupoare că le-au fost anulate beneficiile pe care le aşteptau în calitate de contributori la sistemele de asigurări: fie că este vorba de servicii de sănătate, concediii medicale ori de momentul pensionării când se calculează vechimea în muncă şi valoarea contribuţiei.

Cursdeguvernare: Salariul minim se îndreaptă vertiginos spre 1 euro pe oră: Cum câștigă statul mai mult decât salariatul. De la 1 iulie 2015, salariul minim pe economie ar urma să treacă pragul psihologic de 1 euro pe oră, potrivit actului normativ pe care Guvernul vrea să-l implementeze. Ca primă treaptă spre acest deziderat, se vor acorda 975 lei pe lună brut (5,781 lei/oră) de la 1 ianuarie și 1.050 lei pe lună brut (6,225 lei/oră) de la 1 iulie. În expresie netă (bani în mână), este vorba despre o creștere a salariului minim de la 671 lei în acest moment la 724 lei de la 1 ianuarie 2015 și 777 lei la 1 iulie 2015. Ceea ce ar însemna 4,60 lei pe ora lucrată la salariul minim pe economie de la mijlocul anului viitor. Sau ceva mai mult de 1 euro pe oră, dacă se păstrează stabilitatea actuală a cursului de schimb.

Bursa: Specialiştii: „Îngheţarea accizei înseamnă, de fapt, creşterea ei”: Mult aşteptata formulă de calcul a accizei a „răsuflat”, ieri, în presă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice confirmând-o, ulterior.Pe cât de mult „s-a lucrat” la el, pe atât de simplu este noul mod de calcul al controversatei taxe, acesta dovedindu-se, din nou, impredictibil. Pe principiul „Ori să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale”, ministerul de resort menţine valoarea din acest an a accizelor, care vor fi calculate de acum înainte în lei – nu în euro la cursul BCE de la 1 octombrie, ca până în prezent -, din 2016 urmând să fie indexată cu rata inflaţiei.

Business Magazin: Pariul de 150.000 de euro al fiicei lui George Copos. Vrea să dea lovitura în România şi în străinătate. Alexandra Copos de Prada, fiica Cristinei şi a lui George Copos, conduce din poziţia de CEO şi preşedinte companiile Ana Pan şi Ana Hotels. Alexandra Copos de Prada a trecut la cârma Ana Pan în august 2013, iar din luna martie a anului 2014 conduce şi Ana Hotels, afaceri cu venituri anuale cumulate de aproape 30 de milioane de euro. După condamnarea tatălui său la închisoare, Alexandra Copos a preluat şi conducerea Ana Hotels în primăvara lui 2014, ajungând să aibă în subordine 800 de angajaţi, de la 160 anterior, acesta fiind cel mai dificil moment din cariera sa.

Adevarul: Încălzirea, scumpă şi greu de suportat de către români. Cel mai redus preţ al energiei termice a fost plătit, anul trecut, de consumatorii casnici din Cernavodă, Arad, Vaslui, Tulcea şi Bacău şi se situează între 86 lei şi 154 lei pe gigacalorie. Preţul mic din Cernavodă este datorat apei de răcire utilizată de către centrala atomică deţinută de către Nuclearelectrica. La polul opus se află locuitorii din Constanţa, Reşita, Brăila, Miercurea Ciuc şi Târgu-Mureş, unde preţurile au fost cuprinse între 311 lei şi 387 lei pe gigacalorie. Pentru întreprinderi, cele mai mici preţuri pentru consumul de energie termică l-au plătit firmele care îşi desfăşoară activitatea în oraşele Cernavodă, Motru, Tulcea şi Ploieşti, care au achitat sume cuprinse între 90 de lei şi 195 de lei pe gigacalorie. În schimb, cele mai mari preţuri au fost achitate de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în Zalău, Mangalia, Focşani, Reşita, Sibiu, Brăila, care au plătit pentru energia termică consumată sume cuprinse între 415 lei şi 579 de lei pe gigacalorie.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...