5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.12.2012

Economica.net
28 12. 2012
ziare--revista_26881000

ZF: 1.250 de companii cu o afaceri sub 50 milioane de euro deţin jumătate din afacerile consolidate ale tuturor firmelor din România. Un număr de 1.250 de companii au rulat în 2011 afaceri cumulate de peste 118 mld. euro, deţinând o pondere de circa 50% din totalul cifrei de afaceri de 226 mld. euro ale firmelor din România, arată o analiză realizată de ERA România, sucursala locală a companiei Expense Reduction Analysts, în baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Valoarea totală a cifrei de afaceri consolidată pentru toate companiile româneşti a crescut cu 18% în 2011 până la 226,5 mld. euro. Cele mai puternice companii din economie sunt în număr de zece şi au afaceri de peste un miliard de euro în 2011. Cele zece companii au făcut în 2011 afaceri cumulate de 20 mld. euro.

Capital: Românul care lansează un nou operator low cost. Air Canada va inaugura o nouă companie low cost, sub denumirea de Rouge. Primele zboruri vor fi efectuate la începutul lunii iulie 2013. În fruntea companiei Air Canada se află un român: Călin Rovinescu. Rouge își va începe operațiunile la anul și va avea drept competitori Air Transat, Westjet și alte companii aeriene low cost din America de Nord. Air Canada a decis lansarea acestei companii pentru a satisface piața de leisure și pentru a oferi clienților de pe acest segment prețuri competitive.

Adevărul – Suspendarea plăţilor din fondurile UE: România, în corzi. Până la 27 decembrie, Guvernul trebuia să prezinte măsuri concrete de combatere a fraudelor cu fonduri comunitare, pentru a evita sistarea plăţilor, dar a întârziat. Ministrul Teodorovici a fost trimis la Bruxelles să dreagă busuiocul. La sfârşitul lunii octombrie, CE a presuspendat plăţile de fonduri UE destinate pentru patru programe, cu precizarea că Bucureştiul are două luni la dispoziţie să rezolve problemele generate de achiziţiile frauduloase făcute cu banii UE. Iată că au trecut cele două luni şi noul Cabinet s-a trezit cu un „cartof fierbinte“: CE nu va mai face în acest an rambursările pentru unele programe din fonduri europene, din cauza întârzierii măsurilor de reabilitare.

România liberă: Super-cablul submarin de jumătate de miliard de euro care va lega România de Turcia.  Reţelele de electricitate ale Turciei şi României vor fi conectate printr-o magistrală cu o capacitate de 800 MW. Însă nu e vorba de o reţea de fire de înaltă tensiune cocoţate pe stâlpi, ci de un super-cablu, ce va fi întins de roboţi pe fundul Mării Negre. În urmă cu aproape 9 ani, experţi energeticieni din România şi Turcia se aşezau întâia oară la masă, pentru a discuta un proiect futurist de interconectare a reţelelor lor electrice. E vorba de o magistrală submarină de transport al electricităţii. ldeea a plecat de la ministerele de resort ale celor două ţări, care au mandatat şi încurajat cele două companii naţionale de transport a electricităţii să conlucreze pentru a realiza studiile preliminare necesare fundamentării unui astfel de proiect

ZF: Investiţii de 1,5 miliarde de euro în turbine. Câte “mori de vânt” are acum România? La finalul acestui an România a ajuns la parcuri eoliene cu o capacitate totală de circa 2.000 de MW, aproape cât trei reactoare de la Cernavodă, după investiţii de aproximativ 3 miliarde de euro realizate numai în ultimii trei ani dezile. 2012 se dovedeşte a fi cel mai bun an pentru industria eoliană, cu mai bine de 1.000 de MW noi puşi înfuncţiune faţă de bilanţul anului 2011, lucru care practic a dus la dublarea capacităţii instalate. Numai investiţiile realizate în 2012 în acest domeniu depăşesc pragul de 1,5 miliarde de euro.