5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.01.2014

Se schimbă regulile jocurilor de noroc, acţiunile CME, compania care deţine PRO TV, au scăzut cu 20% în mai puţin de o lună, păgubiţii Harinvest, fără speranţă, statul poate să deszăpezească drumurile aproape gratis şi cel mai bogat basarabean ar putea ajunge premier al Ucrainei. Citeşte pe larg revista presei din 29 ianuarie 2014
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 05:43
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 29.01.2014

ZF: Păgubiţii Harinvest, fără speranţă. Vinovaţii pentru fraudele descoperite în 2008 nici acum nu sunt pedepsiţi şi banii recuperaţi. Niciunul din cele cinci cazuri mai importante de fraudă sau decizii abuzive ale unor instituţii ale pieţei care au avut loc din anul 2008 şi până în prezent, prin care sute de investitori de pe bursă au fost păgubiţi, nu a fost finalizat printr-o decizie a instanţei de recuperare a sumelor pierdute de către investitori. Numai o mică parte din cei care au fost păgubiţi pe bursă au reuşit după ani de zile şi pe căi ocolite să-şi recupereze o parte din bani, în timp ce majoritatea aşteaptă şi după şase ani de zile ca instanţa să dea un verdict final pentru a putea să-şi recupereze banii pierduţi.

Capital: Acţiunile CME, compania care deţine PRO TV, au scăzut cu 20% în mai puţin de o lună. După ce anul trecut, a avut o scădere a valorii acţiunilor de peste 40%, Central European Media Enterprises a început anul cu stângul. În prima lună a lui 2014, acţiunile CME au înregistrat deja o scădere de peste 20%. Acţiunile grupului Central European Media Enterprises (CME), proprietarul ProTV, au înregistrat în noiembrie o cădere de peste 60%, după ce compania şi-a publicat rezultatele financiare şi a avertizat că ar putea să aibă probleme în rambursarea datoriilor fără capital suplimentar. Astfel, în doar două săptămâni (în intervalul 29 octombrie-12 noiembrie), acţiunile listate la bursa de la New York ale CME s-au prăbuşit cu 63,99%.

EVZ: Culisele neimpozitării jocurilor de noroc. Printr-un nou proiect, Guvernul se angajează să renunţe la impozitarea acestor premii, chiar dacă astfel bugetul va avea de suferit. Ministerul Finanţelor pregăteşte, printr-un proiect de ordonanţă, scoaterea impozitului de 25% pentru câştigurile din jocurile de noroc, ceea ce înseamnă că românii nu vor mai lăsa un sfert din aceste venituri statului. Argumentul Finanţelor este acela că, oricum, nu putea exista o evidenţă clară a câştigurilor, în special în cazul „păcănelelor”.

Hotnews – Singurul lucru cert din memorandumul cu Rompetrol: Compania petroliera scapa de litigiile cu statul. Nu exista nicio obligatie pentru plata celor 200 milioane dolari si nici pentru investitia de 1 miliard dolari. Dupa aprobarea Hotararii de Guvern privind memorandumul cu Rompetrol, toata lumea astepta urmatorul pas: plata celor 200 de milioane de dolari promisi de compania petroliera contra celor 26,69% din actiuni. De altfel, chiar compania a anuntat printr-un comunicat ca este pregatita sa transfere cei 200 de milioane dolari. Lucrurile nu sunt insa asa simple. Contactat de HotNews.ro, Gabriel Dumitrascu, director de privatizare in cadrul Departamentului pentru Energie, a spus ca este necesara o procedura de privatizare, la care sa participe cine doreste. Daca va avea loc, licitatia se va desfasura dupa 15 iulie.

ZF: Danezul Erik Jantzen a tranzacţionat terenuri agricole de 80 mil. euro în România. Investitorul danez Erik Jantzen, proprietar şi CEO al traderului de terenuri arabile Jantzen Development cu operaţiuni şi în Slovacia, un jucător puţin cunoscut publicului larg din România, iese la iveală ca unul dintre cei mai agresivi jucători de pe piaţa terenurilor arabile, un sector unde preţurile s-au triplat în ultimii şapte ani. El spune că în ultimii opt ani a tranzacţionat 23.000 de hectare agricole pe piaţa locală, active evaluate la 80 de milioane de euro.

Adevărul: Cel mai bogat basarabean ar putea ajunge premier al Ucrainei. Ucraineanul Petro Poroşenko, originar din sudul Basarabiei, prezent în clasamentul Forbes 2013 al miliardarilor, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, este unul dintre principalii candidaţi la funcţia de prim-ministru al Ucrainei.

Capital: Românii bogaţi încep să poarte second-handuri. Criza de lichidităţi îi determină chiar şi pe cei mai extravaganţi români să fie mai calculaţi cu banii şi să cumpere sau să-şi vândă piese de lux din colecţiile personale prin consignaţii high-end. Studiu de caz: L‘armoire Magique. “Tot ce vedeți aici are preţ negociabil”, începe discuţia Cristiana Tăuşanu (25 de ani), proprietara consignaţiei L‘armoire Magique. Iar cine trece pragul showroom-ului din apropierea Parcului Herăstrău vede peste 580 de produse de lux la care au renunţat alţii (Prada, Miu Miu, Chanel, Louis Vuitton, Hermes, Jimmy Choo, Moncler, Valentino, Fendi etc.) care sunt scoase la vânzare la preţuri „chiar și de 10 ori mai mici decât dacă ar fi cumpărate noi, de pe site-urile de specialitate sau din magazinele de lux“, ţine să sublinieze tânăra antreprenoare.

Adevărul: Statul poate să deszăpezească drumurile aproape gratis, cu utilaje din fonduri europene şi fără firme subcontractante. Cum ar trebui să procedeze Guvernul. Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) conţine cel puţin patru categorii de cheltuieli care ar putea fi eligibile pentru achiziţia de utilaje din fonduri nerambursabile de la UE de către administratorii de stat ai infrastructurilor rutiere şi feroviare (CNADNR, respectiv CFR). Guvernul nu trebuie decât să urmeze procedurile prevăzute în Ghidul Solicitantului POS-T.

Capital: Se schimbă regulile jocurilor de noroc. Cine sunt marii câștigători? Președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc estimează că schimbarea regulilor fiscale în domeniul pe care îl supraveghează va aduce un plus de peste 80 mil. lei la buget. Un proiect de Ordonanță care va deveni literă de lege anul acesta schimbă semnificativ regulile după care se desfășoară jocurile de noroc în România. Ca urmare a modificărilor, statul ar urma să încaseze sume suplimentare din fiscalizarea domeniului, în timp ce activitățile evazioniste vor fi mai ușor de depistat și contracarat, arată Odeta Nestor, președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...