5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.02.2012
ZF: Peste 10.000 de joburi noi şi investiţii de 1 mld. € anunţate de companii în primele două luni ale anului. Retailerii, firmele de IT, producătorii de componente auto, centrele de outsourcing, dar şi investitorii în parcuri eoliene au anunţat că vor crea peste 10.000 de joburi anul acesta pe piaţa locală, iar investiţiile programate depăşesc – cel puţin pe hârtie – un miliard de euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza anunţurilor făcute de companii în primele două luni ale anului.
Capital: Județele în care numai șomer să n-ajungi. Există în România regiuni în care bună parte din locuitori nu mai știu, de ani de zile, ce e aia muncă. Nu primesc nici ajutoare, nici oferte de angajare. Iar șansele de a se mai întoarce vreodată în piața muncii scad de la lună la lună. Ce spun cifrele: România are una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Europa, doar șase din cele 27 de state membre UE lăudându-se cu o piață a muncii mai puțin afectată de criză. Nu vă entuziasmați prea tare.
EVZ: Străinii se înghesuie la hectarul nostru. Preţul terenurilor agricole din România este de 3-7 ori mai mic decât în majoritatea ţărilor din Europa. În ciuda unei creşteri semnificative a preţului la terenurile agricole, ţara noastră are în continuare preţuri foarte atractive pentru investitorii străini. Tendinţa de creştere se va menţine şi în următorii ani, se arată într-un studiu realizat de DTZ Echinox. Preţul diferă în funcţie de regiuni. În Nord-Est şi Sud- Est preţul mediu de vânzare al terenurilor agricole este de aproximativ 1.500 – 1.600 euro pe hectar, în timp ce în judeţele localizate în apropierea Bucureştiului, preţul se ridică la 2.200-2.700 euro/hectar.
Adevărul: Pe ce culturi pariază agricultorii în 2012. Culturile de porumb şi florea-soarelui Dacă rapiţa, grâul şi orzul au fost puternic afectate de temperaturile scăzute de la începutul anului, porumbul şi floarea-soarelui vor profita de cantităţile uriaşe de precipitaţii. Zăpada care a căzut abundent la începutul acestui an ar putea fi o adevărată mană cerească pentru sectorul agricol, însă numai dacă procesul de topire va fi unul treptat şi nu va cauza inundaţii. După seceta acută din a doua jumătate a anului trecut, cantităţile ridicate de precipitaţii ar putea ajuta la acoperirea deficitului de apă din sol, spun specialiştii.
Curs de guvernare: România în tabloul de bord al UE: Costul unitar al muncii. Costul unitar al muncii este definit ca raport între costul salarial total (salariul nominal plus toate costurile aferente, de la contribuţii sociale, până la beneficii şi plăţi compensatorii) şi productivitatea muncii. Concret, dacă numărătorul fracţiei apare în euro pe muncitor şi productivitatea în şuruburi pe muncitor, costul unitar al muncii va fi exprimat în euro pe şurub.