5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.03.2012

Economica.net
29 03. 2012
ziare_3_10774100_07040400

Capital: Produsele „made in Romania”, două treimi din coșul zilnic. Ponderea mărfurilor românești în cumpărăturile de zi cu zi este mai mare decât s-ar fi crezut. Dar poziția producătorilor autohtoni este departe de a fi solidă. „Nu mai producem nimic”, „tot ce consumăm vine din import”, „am fost primiți în UE pentru a fi transformați într-o piață de desfacere pentru mărfurile occidentale”. Sunt câteva dintre cele mai răspândite mituri urbane privind economia autohtonă. Statisticile spun că lucrurile nu stau chiar așa: în 2011, companiile autohtone au vândut peste hotare articole în valoare de 45 de miliarde de euro (record absolut în istoria României).

ZF: Cine sunt oamenii miliardarului Gabriel Popoviciu. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cu un rulaj anual de circa 150 mil. euro din malluri, restaurante, hoteluri, birouri sau spaţii stradale, a mizat în general pe manageri tineri, români, cărora le-a încredinţat conducerea reţelelor KFC şi Pizza Hut, a hotelului Howard Johnson sau a mallului Oradea Shopping City. Afacerea numărul unu, şi anume zona comercială a proiectului Băneasa, care generează venituri anuale de circa 30 mil. euro din chirii, este administrată de grecul George Argentopoulos, care l-a înlocuit de la începutul anului pe Ali Ergun Ergen.

Dailybusiness – Telenovela ca business: Cum s-a schimbat, cine o consuma si cati bani aduce. Televiziunea Romana, National TV, Kanal D sau Euforia TV sunt cateva dintre posturile generaliste care mizeaza pe serialele tip telenovela sud-coreene, turcesti sau indiene, in lupta pentru atragerea publicului feminin. Dupa ce timp de 20 ani, femeile din Romania au fost „educate” de telenovelele latino-americane, difuzarea de seriale a devenit un business de televiziune profitabil.

Curierul Naţional: Cum se poate vinde o casă acum? Pe lângă preţ şi amplasament, sunt la fel de importante şi pregătirea pentru vizionare şi apelarea la ajutor specializat. Specialiştii în imobiliare spun că este nevoie de răbdare, pentru că o vânzare rapidă se obţine printr-o reducere drastică de preţ. Proprietarul nu trebuie să stabilească preţul de vânzare după câţi bani vrea, ci după cât poate să obţină.

Adevărul: FMI este îngrijorat de restanţele românilor. Creşterea ratei creditelor neperformante este un motiv de îngrijorare pentru economia românească, potrivit unui raport publicat marţi de FMI. Fondul Monetar Internaţional a publicat marţi bilanţul acordului început cu România în 2009. Economiştii instituţiei laudă România pentru „fermitatea” şi „angajamentul” dovedite prin măsurile dure luate pentru atingerea obiectivelor din program, însă atrag atenţia asupra nivelului scăzut al absorbţiei de fonduri europene, ritmului lent de implementare a reformelor, precum şi asupra nivelului arieratelor, singurul capitol la care România nu şi-a atins ţinta.