5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.03.2013

Economica.net
29 03. 2013
newspapers_bynsnewsflash_flickrcc_73738800

Capital: Agenţiile bancare sunt bântuite de fantomele creditelor de altădată. Băncile au rămas în portofolii cu doar câteva produse. Creditele continuă să existe, însă mai mult pe hârtie, în timp ce serviciile ocupă o pondere din ce în ce mai importantă. Anul 2008, o agenţie din Bucureşti a unei bănci greceşti extrem de vioaie pe atunci. O persoană cu un salariu lunar de 600 de lei, minim pe economie, intră pentru a cere informaţii despre posibilitatea de a contracta un credit de nevoi personale în valoare de 2.500 de euro. Pereţii băncii sunt tapetaţi cu produse de creditare. Doar pe zona împrumuturilor de consum ai cel puţin cinci posibilităţi: cu perioadă de graţie, fără perioadă de graţie, cu rată fixă sau care scade pe parcurs, în lei, în euro sau în franci elveţieni, cu garanţii sau fără garanţii. După o aşteptare de câteva zeci de minute (banca forfotea de clienţi) persoana este sfătuită să completeze o cerere de credit şi să trimită după aceea şi restul actelor necesare, pe atunci o copie de pe buletin şi o adeverinţă de venit. După 48 de ore are banii în cont. Rata lunară: 350 de lei deci peste jumătate din veniturile sale.

ZF.ro: Schimbarea schimbării: cum ar putea arăta noua schemă pentru regenerabile? Un investitor într-un proiect solar este recompensat acum cu 6 certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs, dar el ar putea să primească din vara acestui an doar patru, restul urmând să fie recuperate în mod eşalonat de la jumătatea anului 2016, se arată într-un nou proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se urmăreşte modificarea actualei scheme de sprijin pentru investitorii în energie regenerabilă. Modificarea ar urma să intre în vigoare din iulie anul acesta şi-i va afecta pe investitorii în energie eoliană, solară şi hidro. Această posibilitate a fost expusă şi de Zoltan Nagy Bege, membru al comi­tetului de reglementare din Autoritatea Naţională de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), la o conferinţă pe teme ener­getice.

Romania Libera: Unde mergem în weekend: TOP 5 destinaţii turistice europene pentru sfârşitul săptămânii. Vacanţele care durează doar un weekend au avantajele şi dezavantajele lor. Nu putem să nu ne gândim la faptul că durează, poate, mult prea puţin, însă bugetul necesar este mult mai mic, iar în câteva zile poţi surprinde cele mai frumoase şi mai pitoreşti locuri ale unui oraş. Nu poţi să mergi la Madrid, la Berlin sau la Viena doar un weekend. La Londra şi la Paris, nici atât. Marile capitale europene sunt mult prea vaste şi pline de obiective turistice pentru a fi vizitate doar două nopţi şi trei zile. Însă există o mulţime de locuri în Europa unde te poţi simţi bine timp de câteva zile. Publicaţia Lonely Planet recomandă şase destinaţii de vacanţă unde veţi putea petrece, oricând, un weekend de vis, iar alegerile lor ni se par perfecte. Prin urmare, încotro?

Gandul: Harta salariilor din 2013. Cati bani vor castiga lunar romanii din fiecare judet. Salariul mediu net lunar pe care il vor obtine angajatii din Romania in 2013 va fi de 1.615 lei, in crestere cu 103 lei fata de anul trecut, cand el ajungea la 1.512 lei, potrivit estimarilor reprezentantilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), prezentate in „Proiectia principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in anul 2016”. Cea mai mare crestere a salariului mediu net lunar se va inregistra in Bucuresti, ea urmand sa fie de aproape 150 de lei. Astfel, anul acesta bucurestenii vor castiga lunar, in medie, suma de 2.365 de lei, in conditiile in care in 2012 ei obtineau lunar suma de 2.218 lei. Procentual insa, cele mai mari majorari ale salariului mediu net lunar se vor inregistra, conform estimarilor CNP, in cazul judetelor Neamt si Teleorman, de 8,97%, respectiv de 8%. In ciuda acestor majorari, salariile locuitorilor acestor judete vor ramane sub media nationala.

Finantistii: Condamnati la locul de munca. Criza, pretextul angajatorilor pentru neplata la timp a salariilor. S-au redus salariile pe motiv ca firmele nu mai produc atat de mult, s-au micsorat schemele de personal din aceleasi cauze. De fiecare data oamenii au acceptat deciziile luate de angajatori si au mers mai departe sperand ca lucrurile vor reintra in cele din urma in normal. Salariatii au inteles ca economia traverseaza o perioada dificila si si-au redus la minimum pretentiile. De ceva timp se observa insa pe piata muncii un alt fenomen: intarzieri tot mai mari in achitarea lefurilor. Ca o scuza a acestei situatii este invocata tot criza. Ziua de salariu a devenit un fel de Fata Morgana. Companiile dau vina pe criza economica, sustinand ca nu-si mai pot respecta angajamentele luate prin semnarea contractelor de munca si ca nu mai pot achita lefurile la data stabilita in acte. Intarzierile salariale sunt deja un fenomen care nu se manifesta doar in Romania, la nivelul intregii Europe lucratorii avand probleme in a-si incasa banii la timp.