5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.04.2014

Economica.net
29 04. 2014
ziar_47876543_35449500

0-100.ro – Stroe, Dacia: Rusii nu pot face masini nici la Togliatti, nici la Avtoframos, fara exporturi din Romania. Relatiile dintre industriile auto ale Romaniei si Rusiei sunt in continuare la fel cum erau inainte de izbucnirea conflictului din Crimeea, iar rusii nu pot fac automobile nici in uzina de la Avtovramos, nici in cea de la Togliatti, in lipsa exporturilor de piese si componente din Romania, a declarat Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia, fiind intrebat cum vede relatia romano-rusa in domeniul auto, in contextul crizei din Ucraina.

Hotnews: Ordonanta de Urgenta privind „taxa pe stalp” ramane fara norme metodologice. Eventualele clarificari au fost puse in sarcina Parlamentului care este in vacanta. Una dintre intrebarile adresate cel mai des in ultima perioada Ministerului Finantelor este „Cand vor fi publicate normele metodologice pentru aplicarea OUG 102/2013 privind impozitul de 1,5% pe constructiile speciale (asa-numita taxa pe stalp)?”. La aceasta intrebare, Ministerul Finantelor a transmis HotNews.ro un raspuns evaziv din care reiese, insa, ca actul normativ va suferi modificari, iar in acest sens este nevoie de „o forta juridica superioara” unor norme metodologice. Astfel, potrivit Ministerului Finantelor, modificarea ar putea fi facuta in Parlament. Insa, Parlamentul este in vacanta pana pe 26 mai, exact data pana la care companiile trebuie sa achite jumatate din valoarea „taxei pe stalp”.

ZF: Kaufland şi-a dublat afacerile şi a angajat 5.000 de oameni în criză, cei mai mulţi sunt însă casieri plătiţi cu mai puţin de 1.000 de lei. Retailerul german Kauf­land, care a reuşit în 2011 să preia poziţia de lider în comerţul modern local, aproape şi-a dublat afacerile în criză, perioadă în care a deschis 44 de magazine şi a angajat peste 5.000 de oameni. Cifra de afaceri a lanţului de hipermarketuri cu politică de discount a ajuns anul trecut la 1,63 mld. euro, în creştere cu 86,5% faţă de 2009, primul an de criză. Mai mult, Kaufland şi-a bugetat ca până în 2018 să ajungă la afaceri de 2 mld. euro. Cu toate acestea, vânzările per magazin ale Kaufland au scăzut cu 5,7%, potrivit calculelor ZF.

ZF: 36.000 de licenţiaţi sunt în şomaj. Numărul de şomeri cu facultate scade, dar prudenţa angajatorilor îi ţine încă departe de piaţa muncii.  Rata şomajului în rândul absol­venţilor de studii superioare a ajuns la 7,1% la finalul anului trecut, când 36.500 de licenţiaţi se aflau în căutarea unui loc de muncă, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Deşi atât numărul, cât şi ponderea şomerilor cu facultate au scăzut faţă de perioada 2009 – 2010, când  50.000 de şomeri proveneau din rândul absolvenţilor de facultate, piaţa muncii îi absoarbe încă destul de greu pe cei pentru care diplomele ar fi trebuit să ajute la găsirea unei slujbe.   

Capital: Taxa pe stâlp va scoate 900 mil. lei din buzunarele companiilor deținute de Fondul Proprietatea. Companiile la care Fondul Proprietatea (FP) este acţionar vor plăti la bugetul de stat 900 de milioane lei în 2014 ca taxă pe construcţii speciale (‘taxa pe stâlp’), a declarat luni, într-o conferinţă de presă, managerul FP, Greg Konieczny. Impactul taxei asupra cotei de profit a FP la aceste companii din portofoliu, proporţional cu participaţia deţinută, este estimat la 157 milioane lei. ‘Sper ca, după prima plata a acestei taxe, pe 25 mai, statul să revizuiască această taxă’, a spus Konieczny.

Adevărul: Bătălia sloganurilor de campanie, prin ochii specialiştilor. „Parcă promovează Olimpiada sau Campionatul Mondial!“. Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a debutat, iar sloganurile de campanie ale partidelor încep, uşor-uşor, să fie tot mai auzite. Unele partide au preferat să zgândăre coarda naţionalistă, altele au încercat să se raporteze cât mai mult la Europa. Mai sunt şi micile formaţiuni de dreapta care au vrut să şocheze pentru a se face cunoscute. Asta cred, succint, analistul politic Remus Ştefureac şi sociologul Alfred Bulai.