5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.04.2015
RCS atacă piaţa de energie: Nu există competiţie aici, este ca în telecom în urmă cu 15 ani – ZF. Cel mai mare jucător de pe piaţa de cablu vrea să atace o piaţă unde o bună parte dintre clienţii vizaţi sunt deja abonaţi la telefonie, net şi TV. Compania de cablu RCS& RDS, cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix de pe piaţa locală, cu o prezenţă în creştere şi în telefonia mobilă şi media, vrea să atace şi piaţa de energie în speranţa că va putea provoca un cutremur la fel cum a reuşit să o facă în telecom, adăugând astfel în portofoliu o nouă sursă de venituri.
Cetatea Braşov va fi scoasă la licitaţie dacă nu va fi cumpărată de Primărie – Bursa. Acţionarii Aro Palace Braşov au decis, ieri, vânzarea Cetăţii Braşov „la un preţ mediu care va reieşi din studiile de evaluare”, ne-a declarat Mihai Fercală, preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei hoteliere Aro Palace, cea care deţine Cetatea Braşovului din 1992. Potrivit informaţiilor noastre, studiile de evaluare realizate până acum fixează preţul Cetăţii Braşovului la valori între două şI patru milioane de euro.
Bogdan Badea, secretar de stat in Ministerul Energiei, a fost impus de stat in functia de membru al Consiliului de Supraveghere la Petrom – Hotnews. Bogdan Badea, secretar de stat in Ministerul Energiei, un apropiat al fostului ministru Daniel Chitoiu, a fost numit membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, potrivit unei hotarari luate in sedinta AGA desfasurate marti. Badea a fost numit in aceasta functie la propunerea statului roman, reprezentat de Ministerul Energiei. Badea, puternic sustinut politic de partidul condus de Calin Popescu Tariceanu, a ocupat pana marti, cand a avut loc AGA de la Petrom, o alta functie importanta: membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare. A renuntat la Rompetrol pentru functia de la OMV Petrom.
Efectul deblocării Prima casă: băncile au vândut luna trecută credite ipotecare de 800 milioane de lei pentru 4.000 de case – ZF. Creditele în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe însumau 11 miliarde de lei la finalul primului trimestru al anului, fiind de 2,5 ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care doar în perioada ianuarie-martie creşterea a fost de echivalentul a 1,6 miliarde de lei. Jumătate din creşterea din primul trimestru a fost consemnată doar în martie, când au fost reluate finanţările prin programul Prima casă, blocat timp de o lună şi jumătate la începutul anului.
Bumbacul românesc, o industrie moartă – DIGI24. Am construit apartamente de lux în locul fostelor ţesătorii şi am rămas cu ruine în loc de filaturi. Atât mai păstrăm astăzi din industria bumbacului, după ce fabricile au fost rase, iar utilajele – topite la fier vechi. De ani de zile nu ne mai producem singuri ţesăturile, ci le cumpărăm din ţările în care, cândva, le vindeam pe bani frumoşi. Şi ne mândream cu titlul de al cincilea mare exportator de pânzeturi din bumbac.
Băncile care îţi dau cei mai mulţi bani fără garanţii – Capital. Ofertele majorităţii instituţiilor de credit se opresc la circa 90.000 de lei când trebuie să acorde un credit de nevoi personale fără garanţii. Există, însă, câţiva curajoşi care plusează până la sute de mii de lei şi chiar un creditor care nu impune limite. Cei care câştigă peste 10.000 de euro pe lună pot împrumuta chiar şi 1 milion de lei fără garanţii.
Meciul autostrăzilor a ajuns la loviturile de departajare – Capital. Sibiu-Pitești vs. Comarnic-Brașov: după prelungiri, iată că s-a ajuns și la penalty-uri. Nici o echipă (autostradă) nu va ieși victorioasă, cu atât mai puțin cei din tribune (șoferii).