5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.05.2012

Economica.net
29 05. 2012
ziare_3_10774100_07040400

ZF: Cât mai recuperează băncile dintr-un credit ajuns în „default”. Băncile reuşesc să recupereze în medie 35% din valoarea creanţei la creditele de consum fără garanţii la care clienţii nu mai plătesc ratele, restul fiind pierdere, în timp ce la împrumuturile garantate cu ipotecă rata de recuperare ajunge la 80%, conform unui studiu al BNR. „LGD (loss given default sau pierdere estimată în caz de neperformanţă – n. red.) pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit înregistrează cel mai ridicat nivel (65%, respectiv 60%), în timp ce pentru creditele imobiliare şi cele de consum garantate cu ipoteci se situează uşor sub 20%”, spun autorii studiului.

Capital: Crezi că benzina s-a scumpit masiv? Vezi un grafic care îţi arată carburantul cu cea mai mare creştere. Carburanţii comercializaţi în România încep să devină produse de lux. Motive se găsesc întotdeauna: cotaţia petrolului, cursul valutar, accizele, TVA, profitul petroliştilor etc. Unii şoferi au început să vâneze promoţiile din weekend-uri sau staţiile cu preţuri mai mici, alţii protestează apelând la transportul în comun sau achită carburantul cu mărunţiş, dar traficul nu diferă mult faţă de perioada în care un litru de benzină costa sub un euro.

Adevărul: Criza din zona euro ieftineşte petrolul. Preţul petrolului ar putea scădea pentru a cincea săptămână consecutiv din cauza temerilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro. Traderii şi strategii de pe piaţa petrolului se aşteaptă ca preţul futures să scadă în această săptămână la 90 de dolari pe baril, chiar 85 de dolari, arată un sondaj al CNBC. Aceasta ar fi a cincea săptămână consecutivă în care petrolul se ieftineşte pe fondul temerilor investitorilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

EVZ: Când e bine să schimbi fondul de pensii. Înainte de a vă decide să treceţi la un alt fond, observaţi timp de trei-patru ani performanţele celui actual. Câştigurile obţinute până acum de pensiile private obligatorii diferă destul de mult. Dacă la sfârşitul lui aprilie cel mai performant fond generase un câştig anualizat de 6,82%, cel mai puţin performant oferise un randament de 5,02%. Diferenţa este de 1,8 puncte. Randamentele mai mici au determinat beneficiarii să migreze de la un fond de pensii la altul, mai ales că, dacă au trecut mai mult de doi ani de la aderare, transferul e gratuit.

ZF: Un site, doi tineri, pasiunea femeilor pentru reduceri şi 200.000 de euro în primul an. Care este afacerea? Doi tineri din Râmnicu Vâlcea, soţii Elena Popa (25 de ani) şi Bogdan Popa (32 de ani), cu studii superioare în turism şi construcţii, au pus anul trecut bazele unui business online care vinde cupoane de reduceri pentru tratamente cosmetice sau vacanţe, acest segment fiind în plină dezvoltare pe piaţa românească.