5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.09.2014
ZF: „Uzina Dacia va fi automatizată, dar treptat”. Creşterea salariilor pentru cei 14.000 de angajaţi, dar şi nevoia pentru o productivitate mai bună îi determină pe francezii de la Renault, care deţin Dacia, să ia în calcul majorarea gradului de automatizare al uzinei de la Mioveni.
Capital: Pensiile în pericol: Statul, cel mai rău platnic al CAS. Statul trebuie să facă rost de 3 miliarde de euro ca să plătească pensiile, iar reducerea CAS va mări presiunea. Dacă s-ar plăti toate contribuţiile, bugetul s-ar echilibra, mai ales că primul pe lista datorinicilor e tot statul, prin companiile sale.
ZF – Cehii de la PointPark negociază achiziţia celui mai mare parc logistic de lângă Bucureşti: Europolis Logistic Park. Europolis Logistic Park, deţinut de grupul austriac CA Immo, are o suprafaţă închiriabilă de 214.000 mp şi chiriaşi precum Carrefour, Altex sau eMag.
ZF – O poză pentru istorie. Dosarul licenţelor Microsoft, o afacere începută acum un deceniu soldată cu acuzaţii de mită de 20 mil. dolari. Dosarul licenţelor Microsoft reizbucneşte în forţă: nouă foşti miniştri sunt acuzaţi că au primit bani (mită – 20 mil. dolari) sau că au închis ochii la nereguli din contractele semnate cu partenerii firmei americane. Miniştrii resping acuzaţiile. Reacţia Microsoft: Cooperăm cu autorităţile. La un an şi jumătate după ce cotidianul american Wall Street Journal scria că reselleri şi consultanţi ai Microsoft sunt anchetaţi pentru că ar fi dat mită în România pentru a obţine contracte cu statul, dosarul „mită pentru contracte“ a reizbucnit în forţă. În urma unei sesizări depuse în iunie 2013 de Corpul de Control al Primului-Ministru, DNA a efectuat cercetări în urma cărora a ajuns la concluzia că nouă foşti miniştri ar fi primit mită, ar fi închis ochii sau ar fi blocat cercetarea a diferite nereguli din contractele cu partenerii firmei americane, mărind astfel cu milioane de euro facturile achitate de stat. Din 2004 până în 2013 statul român a plătit Microsoft şi partenerilor 105 mil. dolari şi 99 mil. euro, iar alte 46 mil. euro urma să fie plătite până în 2015. Mita plătită ar fi fost de ordinul zecilor de milioane de dolari şi euro.
Hotnews – INTERVIU Christian Borggreen, director CCIA: Legislatia europeana antitrust va exista si dupa semnarea TTIP. Este bizar ca ISDS a devenit asa o chestie disputata. Efectele TTIP asupra job-urilor programatorilor din Romania. Companii americane mari din industria IT&C, precum Google sau Microsoft, nu vor putea ocoli standardele concurentiale ale Uniunii Europene nici dupa semnarea viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), a declarat la Bruxelles, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Christian Borggreen, director pentru politici internationale de economie digitala al Computer & Communications Industry Association (CCIA). Asociatia, prezenta si la Bruxelles, reprezinta interesele unor giganti americani si europeni in domeniul IT&C, printre care Google, Facebook, Microsoft sau British Telecom.
DIGI24 – Rezerve mari de petrol, descoperite în Marea Arctică. Societatea rusă de stat Rosneft şi Exxon Mobil, cea mai mare companie americană în domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol în Marea Kara, din regiunea arctică, demonstrând că aceasta poate deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume.