5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.10.2012

Economica.net
29 10. 2012
newspaper_2_83441100

EVZ: S-a lansat TOP 300 Capital – cei mai bogaţi români. Milionarii României, mai săraci cu aproape trei miliarde de euro în 2012. Averile celor mai bogaţi 300 de români însumează 26,5 miliarde de euro. Pentru al doilea an consecutiv, Frank Timiş este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7-1,75 miliarde de euro. Doar doi miliardari, peste 30 de „new entries” şi reveniri, mai multe femei bogate şi mai multe afaceri în familie. Aşa arată la prima vedere TOP 300 Capital, cei mai bogaţi români. Dacă privim cifrele mai atent, putem vedea că averea medie a unui milionar s-a diminuat anul acesta la 88,3 milioane de euro, faţă de 98,3 milioane euro în 2011.

ZF: Ce a rămas la Adunaţii-Copăceni în urma falimentului israelienilor de la Tnuva: 1.000 de vaci îngrijite de o mână de avocaţi care aşteaptă un cumpărător. La 20 de kilometri sud de Bucureşti pe drumul spre Giurgiu este ferma de lapte ce a aparţinut până nu de mult gigantului Tnuva. Aici era cel mai important „generator” de materie primă pentru fabrica israelienilor de la Popeşti-Leordeni, unitate în care Tnuva a investit peste 50 de milioane de euro în speranţa că va ajunge pe podiumul pieţei locale a laptelui.

România liberă – Frăţie politică pentru banii UE. Unde ajung fondurile europene pentru instruirea fermierilor. Tinerii care accesează fonduri europene nerambursabile de până la 40.000 euro pentru a-şi dezvolta ferme sunt obligaţi să urmeze cursuri în domeniu, finanţate tot de UE. Sarcina Ministerului Agriculturii este aceea de a căuta cele mai bune oferte ale firmelor spe­cializate în instruirea micilor fermieri. În realitate, fondurile europene de zeci de milioane de euro se împart, în general, într-o castă închisă, formată din personaje cu importante conexiu­ni politice în toate partidele importante.

ZF: România ratează adoptarea euro în 2015. BNR spune că noul guvern va decide următoarea dată. Aderarea României la euro în 2015 este dificilă pentru România, iar noul guvern format după alegerile parlamentare din decembrie urmează să decidă dacă va fi menţinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene, în opinia economistului-şef al BNR, Valentin Lazea.

Capital: Absorbţia fondurilor europene – Misiune Imposibilă. Într-un singur an, și anume în 2013, România ar trebui să acceseze 90% din totalul fondurilor europene, de circa 20 de mld. euro, alocate prin cele șapte programe sectoriale pentru perioada 2007-2013. În plus, în urma neregulilor constatate, suntem obligați de Comisia Europeană să dăm înapoi o bună parte din cele doar 10 procente accesate până-n prezent.