5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 3.04.2013

Despre băncile din România şi criza din Cipru şi cine sunt imobiliarii cu credite la bănci de 1,9 mld. euro. Citeşte pe larg revista presei din 3 aprilie 2013
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 05:43
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 3.04.2013

Hotnews.ro – Napoleon Pop, BNR: Nu avem promisiunea niciunei banci-mame ca vor continua liniile de credit in Romania. Banii disponibili sunt doar cei ai firmelor si populatiei  „Capitalul financiar disponibil la ora actuala este doar cel al firmelor si al economiilor populatiei (…). De acum incolo nu avem promisiune de la nicio banca mama- care ocupa 90% din capitalizarea bancilor din Romania-  ca vor continua cu aceste linii de credit, a declarat marti Napoleon Pop, membru in CA al Bancii Nationale la un seminar organizat pe tema industrializarii in Romania. Chiar daca Pop a precizat ca nu vorbeste in numele BNR, pozitiile sale sunt asociate cu pozitia Bancii Nationale.

ZF: O săptămână de foc pentru găsirea unui cumpărător la Bank of Cyprus. Banca Transilvania, prima ofertă. Conform unor surse din piaţă, banca din Cluj ar fi depus o ofertă neangajantă pentru preluarea operaţiunilor sucursalei cipriote. Banca Transilvania şi-a manifestat interesul pentru preluarea operaţiunilor din România ale Bank of Cyprus, depunând o ofertă (neangajantă) în procesul iniţiat peste noapte de autorităţile din Cipru pentru găsirea unui cumpărător, conform unor surse de pe piaţa bancară. Relaţia dintre Bank of Cyprus şi Banca Transilvania este foarte strânsă având în vedere că banca cipriotă deţine de trei ani 9,8% din acţiunile băncii din Cluj. De asemenea, banca din Cluj are o sucursală în Cipru.

ZF: Cine sunt imobiliarii cu credite la bănci de 1,9 mld. euro. Cei mai mari proprietari de malluri şi clădiri de birouri de pe piaţa locală sunt în top şi când vine vorba de credite la bănci, valoarea cumulată a finanţărilor rămase de rambursat de şapte dintre cei mai mari jucători din imobiliare ridicându-se la 1,9 miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF. Cele şapte companii – Iulius Group (Iulian Dascălu), Immofinanz (Austria), Argo Real Estate (companie listată la Londra cu fondatori ciprioţi), AFI Europe (israelianul Lev Leviev), NEPI (Africa de Sud), CA Immo (Austria) şi GTC (Israel) – au în portofoliu imobiliare operaţionale evaluate la 3,1 miliarde de euro, astfel că gradul de îndatorare mediu este de circa 61% raportat la active.

Gândul: 7500 RON amendă? MODIFICĂRI DRASTICE la Codul Rutier: totul despre noile amenzi, maşinile cu numere ”de Bulgaria” şi examenul auto. Ministerul Afacerilor Interne a lansat astăzi în dezbatere publică noi propuneri de modificare a Codului Rutier. Persoanele care au domiciliul în România ar urma să aibă dreptul să circule în ţară cu maşini înmatriculate în străinătate doar 30 de zile, apoi fiind obligate să le înmatriculeze în România. Alte propuneri se referă la suspendarea permisului de conducere pentru cei care nu îşi plătesc amenzile la timp, la introducerea de camere video pe maşinile pe care se dă examenul auto sau la apariţia unei noi trepte de amendă, pentru depăşirea vitezei legale cu 60 de kilometri la oră.

Capital: Chinurile facerii în programul CEO la stat: cazul Hidroelectrica. În cadrul celebrului program de alegere a managerilor privați în companiile de stat, Hidroelectrica face figură aparte. Compania are contracte cu trei recrutori pentru ocuparea câtorva zeci de posturi de conducere, dar și planuri masive de disponibilizări. După un an și jumătate de tărăgăneli, proiectul CEO la stat pare de domeniul trecutului. Sau, cel puțin, al ridicolului, dacă ne uităm peste sumele investite de Ministerul Economiei în acest program, de ordinul milioanelor de euro, și la rezultate: până în momentul de față, au fost selectați o mână de executivi, majoritatea foști directori reconfirmați în funcție.

Te-ar mai putea interesa și
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la implicaţiile economice şi sociale ale viitorului acord de liber......
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Producătorul francez de automobile Renault, cel mai mare acționar al Nissan, este deschis, în principiu, fuziunii producătorului ...