5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 3.06.2015

Economica.net
03 06. 2015
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

Transporturile pregătesc exproprieri de 47 mil. lei pentru lărgirea la patru benzi a 20 km din centura Capitalei. Cea mai mare despăgubire atinge 4 milioane de lei – ZF. Statul român se pregăteşte să exproprieze circa 293.000 de metri pătraţi pentru lărgirea la patru benzi a 20 de kilometri din centura Capitalei, între A1 Bucureşti-Piteşti şi pasajul Chitila (8,7 kilometri), respectiv între DN 2 (Voluntari) şi A2 Bucureşti-Constanţa (11,3 kilometri), valoarea despăgubirilor ridicându-se la 47,6 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a guvernului privind declanşarea procedurilor de expro­priere, publicat pe siteul Ministerului Transporturilor. Cea mai mare despăgubire ar urma să fie acordată unei persoane fizice, Bogaciu Ion, care va primi 3,9 milioane de lei pentru 604 metri pătraţi în zona Afumaţi.

După un an de absenţă din peisajul public românesc, şeful Erste anunţă o transformare „structurală“ la BCR pe creditarea corporate – ZF. Treichl vorbeşte despre planurile de viitor ale celei mai importante bănci româneşti, care finanţează o treime din economie, dar care în criză a pierdut teren. BCR trebuie să-şi îmbunătăţească în mod „structural“ relaţia cu clienţii cor­­porate şi de aceea va reevalua complet gama de produse şi procese care ţin de creditarea pe acest segment, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group, acţionarul principal al celei mai mari bănci din România.

Trei sferturi din trenurile CFR au ajuns la fier vechi – DIGI24. În urmă cu 25 de ani, Căile Ferate Române deţineau un parc imens, de 153.000 de vagoane şi locomotive, pentru care ţările vecine le invidiau. Astăzi, CFR mai are doar 35.000 de vagoane şi locomotive, adică de patru ori mai puţine. Restul au fost casate, dezmembrate, vândute la fier vechi şi topite în combinatele din străinătate.

Cine a primit licenta de exploatare a aurului la Rovina: Carpathian Gold, o firma canadiana mica, dar cu datorii mari – Hotnews. Acordarea licentei de exploatare a aurului de la Rovina firmei Carpathian Gold din Canada ridica multe semne de intrebare. In primul rand, firma a obtinut licenta intr-un mod total netransparent. Apoi, are o experienta redusa in domeniul exploatarii miniere. Putinele informatii care apar despre companie arata ca este o firma mica, avand doar doua licente- una in Brazilia si cealalta in Romania, cu datorii bancare de 213 milioane de dolari. Problemele financiare, create mai ales din cauza proiectului din Brazilia, nu au impiedicat autoritatile romane sa acorde acestei firme, prin intermediul subsidiarei Samax Romania, licenta de exploatare de la Rovina, la 20 de kilometri de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani. Important de mentionat este ca imediat dupa anuntul privind acordarea licentei, valoarea actiunilor firmei s-a dublat pe bursa din Toronto.

Jaguar Land Rover ar fi purtat discutii si in zona Brasovului pentru o posibila uzina auto, dar a renuntat si va alege cel mai probabil dintre Slovacia si Ungaria – 0-100.ro. Jaguar Land Rover, companie detinuta de grupul indian Tata, este aproape de alegerea unui loc pentru o uzina in Europa Centrala si de Est, iar la ia inceput a purtat discutii si in zona Brasovului, renuntand apoi din cauza infrastructurii, scrie publicatia Buna Ziua Brasov. Desi JLR nu a anuntat unde va face uzina, „in carti” ar fi doua zone: Gyor (Ungaria) si Nitra (Slovacia), insa in considerare sunt luate si locuri din Cehia si Polonia.

Topul creditelor ipotecare în lei – Capital.

INFOGRAFIC – 10 mituri false ale şomajului la români – Hotnews.