5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 3.07.2014
ZF: Retailerul francez Auchan cumpără 12 centre comerciale cu 280 de milioane de euro. După achiziţia operaţiunilor Real, francezii preiau acum spaţiile în care funcţionează hipermarketurile şi galeriile comerciale. Grupul francez Auchan, controlat de familia Mulliez din Franţa, a cărei avere este estimată la peste 20 mld. euro, a ajuns la un acord pentru preluarea unui portofoliu imobiliar format din 12 hipermarketuri şi galerii comerciale situate în Bucureşti (două), Timişoara (două) şi în alte opt oraşe din ţară, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 280 mil. euro, potrivit informaţiilor ZF. Suprafaţa cumulată a acestor proprietăţi imobiliare este de aproximativ 200.000 mp, vânzările anuale realizate de hipermarketurile Auchan şi ceilalţi chiriaşi din aceste spaţii sunt estimate la 400-500 mil. euro, iar încasările anuale din chirii sunt de circa 30 mil. euro.
Capital: Cum merg vânzările celor mai mari ansambluri de locuinţe din Bucureşti. Proprietarii celor mai mari zece ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi împrejurimi se aşteaptă ca anul acesta să vândă circa 950 de locuinţe, cu 215 unităţi peste rezultatul din 2013, în principal pe baza îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi a ajustărilor de preţ aplicate în ultimii ani de criză. În august 2013, când s-a lansat varianta în lei a programului de creditare Prima Casă, o familie de bucureşteni cu venituri medii interesată de achiziţia unui apartament cu două camere, în suprafaţă de 50 mp, la un preţ de circa 47.000 de euro, trebuia să accepte un grad de îndatorare de 30%. La începutul acestui an, achiziţia aceluiaşi tip de apartament era posibilă cu un grad de îndatorare de 27,2%, situaţie care denotă o uşoară îmbunătăţire a accesului la locuinţe, potrivit unei analize realizate de Capital.
Adevărul – Când hackerii opresc lumina: Reţelele electrice din România au fost atacate de o grupare de spionaj cibernetic denumită Dragonfly sau „Energetic Bear“. Reţelele şi operatorii din sectorul energetic au fost atacate de 15 ori în cadrul unei campanii de spionaj cibernetic descoperită de către compania Symantec, ţara noastră plasându-se în top 10 al ţărilor atacate de această grupare.
ZF: Cum va ajunge prima şosea construită în concesiune să „înghită“ aproape 70 mil. euro/km. Autostrada Comarnic-Braşov (53 km), prima din România care ar urma să fie construită în concesiune, va ajunge să coste în medie între 64 şi 70 mil. euro pe kilometru în cei 29 de ani de concesiune, devenind astfel cea mai scumpă şosea realizată vreodată în România, potrivit calculelor ZF. În total, autostrada Comarnic-Braşov va „înghiţi“ în cei 29 de ani de concesiune între 3,4 şi 3,7 mld. euro, potrivit unei analize a ZF care ia în calcul costul de construire, proiectare, project management şi consultanţă, cheltuielile cu dobânzile, dar şi întreţinerea autostrăzii pe o perioadă de 26 de ani (aceasta din urmă se ridică la 973 mil. euro). Suma nu include taxe, impozite, alte costuri financiare sau inflaţia. Până acum, cea mai scumpă şosea a fost tronsonul Gilău-Câmpia Turzii-Turda, de pe Autostrada Transilvania, care a fost construit de americanii de la Bechtel cu un preţ mediu de circa 23 mil. euro/km, potrivit informaţiilor ZF.
România liberă: Principalele multinaționale care tranzacționează grâul românesc, pe pierdere. Grâul românesc ajunge în Africa și Asia, fiind tranzacționat de multinaționale care au afaceri de sute de milioane de euro în țara noastră. Cele mai multe înregistrează însă pierderi. Este vorba despre companiile americane Cargill şi Bunge și chinezii de la Nidera. Iar lista nu se încheie aici. Cele trei mari companii au semnat recent contracte în valoare totală de 63 de milioane de dolari cu Egiptul, urmând să livreze 240.000 de tone de grâu din România, din noua recoltă. Cantitatea de grâu care urmează să ajungă din țara noastră în Egipt, în urma acestei licitații, este aproximativ aceeași cu cea livrată în perioada similară a anului trecut.