5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.03.2012
ZF: Bulgaria vrea să ia faţa României cu taxe mici pentru companiile IT. „Bulgaria este o destinaţie atractivă pentu investiţii în domeniul IT. Avem un PIB de 36 de miliarde de euro, serviciile contribuind cu circa 63%. Multe companii de IT au birouri în Sofia datorită climatului economic, dar şi specialiştilor în IT”, a spus Borislav Stefanov, reprezentantul Invest Bulgaria Agency, în cadrul unui eveniment în Sofia despre avantajele investiţiilor în domeniul informatic în Bulgaria.
EVZ: Visul Gazprom: Oltchim şi Arpechim, la pachet. Gazprom e până acum singura companie interesată să cumpere şi Oltchim, şi Arpechim, pe care proprietarii negociază să le vândă aproape simultan. Cumpărătorul combinatului chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea va avea acces şi la camera de date a rafinăriei Arpechim din Piteşti, în caz că vrea să cumpere ambii procesatori, spun surse apropiate negocierilor. Oltchim va fi privatizat până la sfârşitul lui mai în timp ce Arpechim aparţine Petrom şi a fost închisă în urmă cu un an, însă cele două fabrici nu valorează aproape nimic una fără cealaltă.
Capital: Moştenitorii Aldis, între executări silite şi probleme bancare. O fermă vândută a stins un credit. Somații de plată și bilete la ordin neîncasate de peste două milioane de euro. Brandul și 98,97% din acțiuni puse garanții pentru un credit BCR. Toate imobilele și utilajele gajate la bănci sau cu leasingul nefinalizat. După decesul proprietarului George Naghi, lipsa cash-ului a făcut ravagii în curtea celui de-al doilea producător național de mezeluri din România, potrivit datelor financiare la nouă luni din 2011. La conducerea Aldis au rămas acum Alina Naghi, pe numele din buletin Constanța Naghi, împreună cu fiica și ginerele, care au participat la coordonarea activităţii societăţii şi înainte de dispariţia lui George Naghi.
România liberă: Mica evaziune imobiliară. Prevederile arbitrare ale Codului Fiscal privitoare la impozitele locale sunt folosite de micii întreprinzători pentru a fenta bugetele primăriilor. Persoanele fizice care deţin imobile cu destinaţie comercială pot plăti impozite locale de până la câteva zeci de ori mai mici decât dacă imobilul ar fi în proprietatea unei firme. Fie că e vorba de clădiri de birouri, de spaţii comerciale sau industriale sau de depozite, discrepanţa dintre impozitul plătit de proprietarul persoană fizică şi cel achitat de persoana juridică se menţine, deşi e evident că în ambele situaţii el reprezintă un activ folosit la obţinerea de profit.
Cursdeguvernare.ro: Guvernul pregăteşte „reîntregirea” taxelor locale. Cum impozitează România, în comparaţie cu SUA, proprietatea. Guvernul României a anunţat că pregăteşte creşterea impozitelor locale cu 16,05 % – de fapt o aliniere, spune ministrul Finanţelor, cu rata inflaţiei. Unde este, însă, România – cu impozitele – îndeosebi cele pe proprietate, faţă de alte state care-şi construiesc cu grijă bugetele locale? Am ales, ca studiu de caz, Statele Unite – şi locul în PIB al taxelor pe proprietate. Impozitele plătite de americani pentru casele pe care le deţin au început să scadă de-abia la cinci ani de la punctul în care preţurile proprietăţilor au început să scadă, potrivit datelor oficiale, publicate de USA Today.