5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.04.2012
ZF: Olandezii deţin 35.000 de hectare de teren agricol în România şi continuă să cumpere. Investitorii olandezi exploatează în România în proprietate sau arendă sub 35.000 de hectare de teren agricol, adică sub 5% din suprafeţele controlate de străini pe piaţa locală. Interesul olandezilor pentru investiţiile agricole în România este însă în creştere în condiţiile în care fondul de investiţii Rabofarm, deţinut de Rabobank, una dintre cele mai mari bănci din lume, a reuşit într-un singur an în intervalul 2010-2011 să achiziţioneze ogoare româneşti de 20 de milioane de euro. Unul dintre motivele ce stau în spatele „setei” pentru teren românesc a investitorilor este preţul şi de 25 de ori mai mic decât aceleaşi suprafeţe din Olanda. Recoltele de grâu sau proumb, în creştere în fiecare din ultimii trei ani, care au ajuns să se numere printre primele cinci producţii pe această linie la nivelul Uniunii Europene, au atras investitorii în agricultură ca un adevărat magnet.
Daily Business: De ce venituri ai nevoie pentru a lua un credit Prima Casa. Va ganditi sa accesati un credit prin programul guvernamental Prima Casa si nu stiti daca sunteti eligibili sau nu? In acest caz salariul minim necesar este mai mare fata de un credit ipotecar standard. Vezi mai jos care sunt conditiile bancilor legate de veniturile familiilor care vor sa ia un astfel de imprumut. „Venitul necesar pentru un credit Prima Casa este mai mare decat cel solicitat in cazul unui credit ipotecar obisnuit”, au declarat reprezentantii Bancpost. Diferenta vine, in principal, din cauza ca la un credit Prima Casa avansul este de doar 5%, fata de 25% la celelalte imprumuturi garantate.
EVZ: Condiţii mai aspre pentru plătitorii de TVA. Finanţele vor să aibă o monitorizare mai strictă a asociaţilor. Autorităţile române vor să aibă o monitorizare mai strictă a firmelor plătitoare de TVA. Printr-un ordin publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor a înăsprit condiţiile pentru societăţile care doresc să devină plătitoare de TVA.
Astfel, dacă până acum, la solicitarea înregistrării în scopuri de TVA, erau obligaţi să prezinte cazierul fiscal doar asociaţii care deţin cel puţin 15% din capitalul social al companiei, în prezent cazierul fiscal trebuie prezentat de către toţi asociaţii, indiferent de cât de mică este deţinerea acestora.
Gandul.info: Ce planuri are Guvernul Ponta pentru cota unică. Surse din cadrul USL au declarat, pentru gândul, că noul Guvern va menţine cota unică până la alegeri, impozitul progresiv urmând să fie aplicat începând cu viitoarea execuţie bugetară. Premierul desemnat Victor Ponta declara înainte de a prelua misiunea de a forma Guvernul că după venirea USL la putere se va renunţa la cota unică de impozitare şi se va aplica un impozit progresiv. Potrivit „Viziunii economice a USL” lansată în luna mai a anului trecut, impozitul progresiv urma să aibă trei cote: de 8% pentru salariile de până la 800 de lei, cotă 12% de la 800 de lei până la 1.600 de lei şi o cotă de 16% pentru veniturile ce depăşesc 1.600 de lei pe lună. Calculele pentru introducerea cotei progresive erau coroborate cu aplicarea altor măsuri economice gândite de finanţiştii USL.
Finantistii: Salariatii platesc impozite de 2.000 de euro anual, mai mult decat dau pe mancare. Un salariat plateste lunar 242 lei lunar sub forma de impozite, contributii si taxe, in vreme ce un pensionmar achita doar 64 de lei. Asta face ca dupa plata taxelor un salariat sa poate aloca pentru celelalte cheltuieli 698,73 lei lunar, mai putin decat un pensionar (709,68 lei). Fara a mai pune la socoteala ca salariatii nu beneficiaza de gratuitate pe autobuz sau tramvai asa cum au pensionarii in unele orase mari, precum Bucuresti. Ponderea impozitelor, contributiilor, cotizatiilor si taxelor – cheltuieli banesti destinate platilor cu caracter obligatoriu catre sistemul fiscal – s-a majorat la 15,8% din cheltuielile totale ale menajelor in trimestrul patru 2011 fata de 15% in trimestrul patru 2010.In cifre absolute, o persoana a platit in ultimele trei luni ale anului trecut impozite, contributii si taxe in valoare de 126,98 lei lunar, comparativ cu 109,52 lei in perioada similara din anul precedent, ceea ce echivaleaza cu o crestere de 16%.