ZF: Miza gazului de peste 20 mld. $ din Marea Neagră este spre ce ţărm va veni conducta. Gazul extras de OMV Petrom şi Exxon trebuie să ajungă în România prin conductă ca să se poată vorbi de creşterea independenţei energetice. Miza gazului descoperit în Marea Neagră, în cazul în care cantităţile identificate de Petrom şi ExxonMobil în perimetrul Neptun se vor dovedi bune de comercializat, este spre ce ţărm va fi construită conducta care va lega această „pungă“ de uscat. Locul unde s-au găsit cele 42-84 de miliarde mc de gaz este la 170 km de ţărmul românesc şi la 220 km de ţărmul Turciei la Marea Neagră. O conductă submarină costă circa 1,4 milioane de euro pe kilometru, deci ar costa circa 200 milioane de euro toată conducta spre ţărm.
Capital: Operatorii se bat pentru clienţi în canale speciale. Operatorii de telecomunicaţii din ţara noastră au epuizat gloanţele în războiul preţurilor. În ultimii doi ani, acestea nu au suferit modificări majore, iar pentru a atrage clienţi operatorii se folosesc de pachete cu canale speciale. Romtelecom, numărul doi pe piaţa de servicii TV, oferă în prezent celor care se abonează un pachet special care include canalele HBO, HBO Comedy, Shorts TV şi Comedy Central Extra şi AXN Spin. Clienţii primesc, pentru 59 de lei, 63 – 75 de canale, în funcţie de tehnologie, internet (până la 50 Mbps), abonament de telefonie fixă şi o soluţie de securitate pentru PC, timp de trei luni. De asemenea, cei care îşi fac abonament în prezent plătesc doar 49 de lei în primele trei luni.
BusinessMagazin: Povestea românului de 170 de milioane de dolari care a decis să ia viaţa de la zero în Sahara. Are 39 de ani şi în urmă cu trei ani a decis să lase în urmă industria permisivă şi orientată spre distracţie a băuturilor alcoolice şi să o ia de la zero pe continentul negru, la peste 4.000 de kilometri distanţă de Bucureşti, unde a preluat conducerea celei mai mari companii de distribuţie. Acolo are clienţi precum Procter & Gamble, Nestlé şi Puratos, afaceri de 170 de milioane de dolari şi aproape 500 de angajaţi. Singura constantă în cariera lui Adrian Vasiliu este Procter & Gamble, care i-a devenit din angajator client, însă nu pe bătrânul continent, ci în Algeria, unul dintre cele mai bogate state din Africa, chiar dacă este acoperit în proporţie de 80% de deşertul Sahara.
ZF – Întârziere de un an: Autostrada Deva-Sibiu, de 115 km, va fi gata în 2014. Autostrada Deva-Sibiu, cu o lungime de circa 115 kilometri, va fi finalizată în întregime abia anul viitor, în ciuda faptului că cele cinci tronsoane care o compun aveau ca termen contractual de finalizare lunile aprilie şi mai ale acestui an. „În luna mai va fi gata tronsonul Deva-Orăştie în totalitate, iar restul tronsoanelor aflate în construcţie vor fi finalizate până la sfârşitul anului, mai puţin Orăştie-Sibiu, lot 4, care ar urma să fie gata anul viitor. Au fost nişte probleme cu alunecări de teren pe o porţiune de 6 km de pe acest lot“, a declarat pentru ZF Dan Şova, ministrul pentru proiecte de infrastructură care are în subordine CNADNR.
România liberă: Două treimi din angajaţi pleacă acasă lunar cu mai puţin de 1.400 lei „bani în mână“. Ce fac cu ei? Potrivit datelor Institutului de Statistică, la nivelul lunii octombrie 2012, 70% din femei şi 65% din bărbaţi au avut salarii brute sub 2.000 lei, adică sub 1.424 lei net. Rata la un credit ipotecar, taxa de studii la o facultate particulară sau un concediu în străinătate?