5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.04.2014
Adevărul: Harta păcănelelor. Românii joacă anual 21 de euro la aparate şi 5 euro la pariuri. Fiecare aparat din cazinouri aduce venituri de 1.000 de euro pe lună, iar agenţiile de pariuri câştigă 700 de euro pe lună per aparat de pe urma jucătorilor. Din datele studiului reiese că românii joacă în medie 21 de euro pe an la păcănele şi mizează la pariuri 5 euro pe an, sume semnificativ mai mici decât cele înregistrate în Italia, Germania, Spania sau Marea Britanie. Astfel, România se situează la un nivel echivalent cu două treimi din media europeană în ceea ce priveşte venitul brut din jocurile de tip slot-machine la numărul de locuitori, care este de 36 de euro. Pentru comparaţie, în Italia venitul este de şase ori mai mare, ajungând la 130 de euro/locuitor.
Gândul – ZIUA MUNCII. Prima fotografie neretuşată a României muncitoare: cât de mulţi suntem la stat şi la privat. Statul rămâne, aşa cum era de aşteptat, cel mai mare angajator din România: 1,2 milioane de oameni lucrează în instituţii bugetare, dintr-un total de 5.548.944 de salariaţi cu acte în regulă câţi se află în evidenţele Inspecţiei Muncii. IMPORTANT: în 17 judeţe, instituţiile de stat sunt cei mai mari angajatori; există judeţe, precum Mehedinţi, în care chiar principalii trei angajatori sunt instituţii de stat.
Hotnews – Discutii SUA-Romania, la nivel inalt: Americanii ar putea oferi Guvernului roman sprijin pentru actualizarea strategiei energetice nationale. Ce ofera Romania in negocierile TTIP. Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, si secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, au discutat marti, la Washington, posibilitatea ca SUA sa ofere Romaniei sprijin la actualizarea strategiei nationale a Romaniei in domeniul energiei, a informat MAE roman. „Seful diplomatiei romane a evidentiat interesul autoritatilor de la Bucuresti pentru consolidarea Parteneriatului Strategic Romania-SUA si pentru amplificarea dimensiunii economice a acestuia, accentuand rolul domeniului energetic. In context, ministrul Corlatean a discutat cu secretarul american al energiei posibilitatea ca SUA sa ofere sprijin in vederea actualizarii strategiei nationale a Romaniei in domeniul energiei”, se arata intr-un comunicat al diplomatiei romane.
ZF: Marii administratori de bani din lume îşi închid fondurile de frontieră de teama unui bubble. Mai mulţi administratori internaţionali de fonduri, printre care şi Franklin Templeton, managerul Fondului Proprietatea, şi-au închis fondurile de investiţii cu expunere pe pieţele de frontieră împiedicând astfel noi intrări de bani şi de investitori, de teamă că intrările mari de capital în aceste pieţe puţin lichide ar putea alimenta un bubble,
0-100.ro: Afacerile industriei de componente auto sunt de doua ori mai mari decat ale Dacia si Ford la un loc. Cifra de afaceri a furnizorilor de componente auto care au activitati in Romania a fost de circa 10,7 miliarde euro in 2013, de doua ori mai mare decat afacerile Dacia si Ford luate impreuna (5,2 miliarde euro), iar valoarea exporturilor intregului sector auto (masini si piese) a ajuns la 24% din totalul exportului national, arata datele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si Eurostat. Potentialul Romaniei este sa ajunga la afaceri de 20 miliarde euro din componete auto, in 2025, dublu fata de ceea ce se intampla in prezent, intr-o piata mondiala estimata la 664 miliarde euro pentru acel an (de la 406 miliarde euro in 2010). Astfel, Romania are sanse sa conteze pentru circa 3% din piata totala de componente auto mondiala. Aceste cifre si estimari au fost prezentate de Constantin Stroe, presedintele ACAROM
Capital: Cum văd investitorii italieni agricultura românească: Muncitori hoţi, birocraţie, bogătaşi speculanţi. Problemele întâmpinate în România de investitorii italieni din sectorul agricol au fost sintetizate într-un articol publicat pe site-ul organizaţiei World Policy Institute. Mauro (28 ani) şi Adrian (27 ani) sunt doi fraţi din Italia, regiunea Puglia, care au fost trimişi de tatăl lor sa cultive cereale pe o suprafaţă de 750 acri (circa 300 hectare) în sudul României, aproape de graniţa cu Bulgaria.