5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.04.2015
Capital.ro: Codul fiscal prezumă că toţi contribuabilii sunt vinovaţi de evaziune fiscală Poti sa iei parte la evaziune fiscala fara sa fi stiut? Poti sa fii evazionist fara sa urmaresti niciun avantaj? Desi par absurde, ipotezele de mai sus sunt posibile pentru guvern care, in drumul dintre Palatul Victoria si Parlament, a strecurat in proiectul Codului fiscal o prevedere care arunca anatema fraudei asupra intregului mediu de afaceri. Frica si neincrederea vor scurtcircuita mediul de business daca va fi aprobata modificarea din proiectul Codului fiscal care arata ca, printr-o simpla achizitie, o firma sau o persoana poate fi considerata ca a participat la evaziune fiscala. Cum se ajunge la o astfel de concluzie? Potrivit proiectului amintit, organele fiscale dau verdictul ca respectivul „stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere a TVA era implicata in evaziunea fiscala savarsita de furnizor/prestator sau de o alta persoana impozabila care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari /prestari”. Prin urmare, cumparatorul pierde dreptul de deducere a TVA. Codul fiscal include deja prevederi clare privind pierderea dreptului de deducere pentru tranzactiile cu firme inactive.
HotNews.ro: Legea care faciliteaza investitiile business angels in firme mici, adoptata de Parlament. Noile prevederi. Persoanele care vor investi intre 3.000 si 200.000 de euro in microintreprinderi si inreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale, potrivit noii legi pentru stimularea investitorilor individuali „business angels”, adoptate miercuri de Parlament. Legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, ca for decizional, cu 265 de voturi pentru, unul impotriva si 4 abtineri, dupa 7 luni de la promovarea proiectului de catre Guvern. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.
ZF: Cifrele din spatele dezvoltării Transilvaniei şi a Banatului şi subdezvoltării Moldovei. „Grosul” investiţiilor statului în autostrăzi şi drumuri naţionale din ultimii cinci ani a ajuns în regiunea Transilvania şi Banat, motiv pentru care şi exporturile din această zonă sunt de 15 ori mai mari comparativ cu Moldova. Investiţiile statului în infrastructura rutieră în Transilvania şi Banat au permis acestei zone să atragă investitori şi să îşi dezvolte exporturile, dar la polul opus Moldova a fost lăsată de izbelişte din perspectiva proiectelor de şosele.Transilvania şi Banatul, o zonă în care locuiesc 6,8 milioane de locuitori, adică o treime din populaţia României, a atras în ultimii cinci ani investiţii în autostrăzi şi drumuri naţionale de circa 16 miliarde de lei, în timp ce în Moldova, cu o populaţie de 4,2 milioane de locuitori, s-au cheltuit doar 1,8 miliarde de lei pe şosele în aceeaşi perioadă, arată o analiză a ZF şi Business Construct pe baza datelor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Cursdeguvernare: Modificări cu consecințe fiscale severe (și ambigui) în reglementarea activităților independente. Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică, marți, un proiect de Hotărâre de guvern pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, proiect prin intermediul căruia va fi eliminată restricția pe care inspectorii ANAF o aveau în reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe.
Această decizie va afecta o gamă largă de profesii care, potrivit datelor Uniunii Profesiilor Liberale din România, au în total în jur de 400.000 de membri- aproximativ 8% din forţa de muncă activă pe piaţa muncii.
Adevarul: Graba lui Ponta strică treaba reducerii TVA la alimente. Guvernul, în pragul unui război cu marii comercianţi. Anunţarea prea timpurie a reducerii TVA la alimente a lăsat loc de manevră comercianţilor, care au destul timp să mărească şi apoi să scadă preţurile, acuză economiştii. Retailerii se jură că nu practică astfel de scumpiri, dar şeful Guvernului ameninţă cu suprataxarea câştigurilor speculative. Ce poate face un comerciant care află cu şase-şapte săptămâni înainte că Guvernul va scădea TVA? Poate scumpi rapid mărfurile pentru ca apoi – la momentul scăderii taxei – să readucă preţurile la nivelul anterior, creând astfel iluzia unei ieftiniri generate de reducerea TVA.