5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.05.2012

Economica.net
30 05. 2012
ziare_3_10774100_07040400_36872500

ZF: Cum să jonglezi între curs, dobânzi, exporturi, economiile în lei şi seceta finanţării externe. Situaţia din Grecia prinde România din nou prizoniera expunerii pe euro atât la împrumuturi, cât şi la finanţare, poate chiar mai mult decât era în septembrie 2008. Nu mai avem problema deficitului de cont curent care depăşea 10 miliarde de euro în 2008 şi care a fost prezentat ca motivul pentru care România a fost nevoită să apeleze de urgenţă la începutul lui 2009 la împrumuturi de la
FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană de 20 mld. dolari. Dar avem din nou problema cursului, problema împrumuturilor în euro – atât ale populaţiei, cât şi ale companiilor -, a secării finanţărilor externe şi a investiţiilor străine, a asigurării finanţării deficitului şi a rostogolirii datoriilor statului de 13 miliarde de euro pe an şi în final a lipsei impulsurilor de creştere economică.

Gândul – Tampiza, Lukoil: Carburanţii ar trebui scumpiţi cu 20 de bani pe litru pentru ca preţul să fie corect. Carburanţii ar trebui să fie mai scumpi cu 20 de bani pe litru pentru ca preţul să fie corect, a declarat la GÂNDUL LIVE Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România şi actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, preşedintele grupului petrolier cu sediul la Moscova. „Aşteptăm, suntem răbdători, dar, dacă vorbim la sincer, astăzi, la preţurile actuale care sunt, noi trebuie să avem o marjă mai sus cel puţin cu 80-90 de dolari la tonă. Ce înseamnă 80-90 de dolari la tonă? Înseamnă undeva la 24-26 de bănuţi la litru”, a precizat reprezentantul Lukoil.

EVZ: Un proiect mort în faşă: tatăl monedei euro i-a prevăzut sfârşitul, dar n-a fost ascultat! Robert Mundell, economist şi laureat al premiului Nobel, este considerat tatăl monedei euro datorită muncii sale de pionierat desfăşurată în problematica uniunii monetare. Lucrarea sa fundamentală, „O teorie a celor mai bune pieţe monetare”, este un proiect al uniunii monetare. Cu mai mult de 40 de ani în urmă, acesta a explicat exact de ce se va ajunge la o criză a monedei unice. Astfel, scria Mundell în lucrarea sa, „nu poate exista” o uniune monetară acolo unde nu există transferuri fiscale, deoarece uniunea va fi instabilă.

Capital: Urmează marea restructurare a centralelor bancare. La băncile cu o rețea de sub 200 de unități teritoriale, apare o situație paradoxală: numărul angajaților din centrală îl depășește pe cel al angajaților din întreaga rețea. Surse din piață susțin că exodul restructurărilor va atinge în curând și acest segment. Cel puțin două bănci se pregătesc de restructurări importante la nivel de centrală.

Adevărul – Ponta confirmă: În scrisoarea FMI, a doua majorare a salariilor este condiţionată de economie. Premierul Victor Ponta a confirmat că aplicarea celei de-a doua etape de majorare a salariilor în sectorul bugetar, prevăzută pentru decembrie, este condiţionată în scrisoarea transmisă FMI de evoluţia situaţiei bugetare, dar a asigurat că aceasta este doar o precauţie pentru „catastrofe financiare”.